Swedish Firefighters serie om deltidare I Sverige har ställt några frågor till deltidaren Tina Hellberg i Rockneby som ligger 12 km norr om Kalmar.

Vem är du?
Tina Fjällberg, 30 år, är deltidare i Rockneby som tillhör Kalmar brandkår. Jag är en same som växt upp på södra öland. En fot i norrländska Stalon den andra i Öländska Degerhamn. Jag är idag bosatt i sköna gröna Rockneby norr om Kalmar. Här bor jag i en röd liten stuga med pojkvännen Pelle som även han är brandman och tillsammans har vi katten Stinky von Mumin och sonen Felix. När jag inte är brandman jobbar jag som väktare.

Hur kommer det sig att du är deltidare? 
Jag var på gymmet och körde marklyft när byns starkaste man Kalle Olsén kommer fram och frågar om jag skulle kunna tänka mig att bli brandman. Ja varför inte svarar jag. Så det blev en tur till station för att göra rullbandstestet och det gick ju uppenbarligen bra för jag är ju kvar snart 4 år senare och än har jag inte gjort Kalle besviken, tror jag. Det hade jag nog annars fått höra hehe. 

Kan du berätta ett roligt minne från dina år som brandman?
Jag hade precis avslutat mitt arbetspass som väktare och var på väg hem. Skulle strax gå på jouren. Hade fått jobba över pga ett inbrott och förhöret med polisen hade dragit ut på tiden. Hinner knappt in i byn innan sökaren piper om en trafikolycka. Polis kommer till olycksplatsen och hajar till när jag hälsar. Det är samma polispatrull som var på inbrottet. När vi håller på och packar ihop kommer polisen fram och frågar lite ursäktande om jag har en tvillingsyster som jobbar som vakt? 
– Nej, det är jag, vakten, fick jag upprepa några gånger innan polletten trillade ner hos konstapeln. 
– Men du jagade ju tjuvar för en timme sen? 
– Ja och nu står jag här och sopar lite på E22:an. 
Jag fick förklara för samma polis vid ett annat tillfälle vad det innebär att vara deltidsbrandman. Spännande fick jag till svar, och ja, det är det ju faktiskt.

Hur ser framtiden ut för dig i räddningstjänsten? 
Just nu är jag mammaledig, men ambitionen är att vara tillbaka så snart jag kan. Det kliar och spritter i hela kroppen när sambon får åka iväg men inte jag. 

Om du bara var tvungen att använda ett enda verktyg från räddningstjänsten, vad eller vilket skulle det vara? 
Oj, hm.. det första jag tänker på är bonken haha! Det en bonk inte löser är inte värt att lägga tid på.

Vad gör du helst när du ska koppla av? 
Tränar! Men framförallt så älskar jag att fotografera djur och bara vara i skog. Jag har ett litet mini projekt och det är att göra en egen fågelbok med mina foton. Det är ju lite som att jaga pokemon, fast på riktigt! 

Och till sist, om du fick en superkraft, vad skulle det vara?
Definitivt att prata med djur! Utan tvekan. Min fotobok hade blivit klar så mycket snabbare då.

Fredrik Persson
Firefighters.se