Tidigt på kvällen torsdagen den 14 juli får SOS ett samtal om att det kommer rök ur takkonstruktionen på skolan i skånska Glimåkra.

Ganska omgående står det klart att det handlar om en mycket omfattande brand i huvudbyggnaden och pådraget blir stort.
VMA utfärdas i den lilla byn i Östra Göinge, sex stationer larmas ut och folk i alla åldrar (många av dem elever på skolan) går man ur huse för att med egna ögon se hur den nattsvarta röken stiger från skolans lågstadiebyggnad.
Branden inträffar mitt i sommarlovet medan skolan, som har elever från förskoleklass till årskurs 6 samt fritids, precis är i slutskedet av en betydande renovering och det bara är en månad kvar till skolstart. Ombyggnationen är ett led i Östra Göinge kommuns satsning på att höja skolresultaten i hela kommunen och man har valt att inleda detta projekt just på Glimåkraskolan.

Det är många brandbilar på plats och räddningstjänsten jobbar med släckning och brandbegränsning med hjälp av bland annat höjdfordon  från Kristianstad och Osby.

Efter att larmet gått ut tar det inte lång stund innan räddningstjänsten är på plats och brandmän från Kristianstad, Broby, Sibbhult, Arkelstorp, Osby, Lönsboda sliter hårt under kvällstimmarna för att begränsa branden så att den inte sprider sig till skolans övriga byggnader, en del av svårigheten är vattentillförseln då vissa brandposter i skolans närhet inte fungerar optimalt – tankbilarna kör i skytteltrafik för att hämta vatten på annan plats i byn.

Det intensiva släckningsarbetet ger resultat – när mörkret lagt sig över orten så kan räddningstjänsten konstatera att insatsen varit lyckad, lågstadiedelen är totalförstörd medan skolan i övrigt klarat sig och ingen person har skadats i branden.

Eftersläckningen fortsätter hela natten och först på fredagsförmiddagen kan räddningstjänsten packa ihop det sista och avsluta insatsen. Kommunen kraftsamlar mitt i semesterperioden och påbörjar omgående arbetet med att hitta lösningar för att eleverna ska kunna gå till skolan som planerat i mitten av augusti. Den nedbrunna delen ska byggas upp och under tiden kommer barnen att ha sin undervisning i tillfälliga klassrum i paviljonger.

Röken är tjock och svart och Viktigt Meddelande till Allmänheten skickas ut i den lilla byn i Östra Göinge, men många invånare tar sig ändå till brandplatsen för att med egna ögon se förödelsen.
Vattenledningsnätet i Glimåkra är inte dimensionerat för den här typen av storskalig släckinsats. Tankbilar kör konstant fram och tillbaka för att säkra vattenförsörjningen.
Brandmännen kämpar hårt för att kunna rädda den högre tegelbyggnaden som syns i bakgrunden och efter många timmars insats kan de sent på kvällen konstatera att taktiken lyckats.

Text och foto: Åsa Brorsson
Fler fotoreportage av Åsa.

Omslagsbilden till Swedish Firefighters nr:6 2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here