Swedish Rescuers startade 2011 för att sända hjälp till Kurdistan i samband med kriget i Syrien men efter 2013 blev det omöjligt att komma fram. Sedan låg organisationen vilande, men våren 2022 fick de via omvägar förfrågan om akut hjälp med sjukvårdsprodukter till västra Ukraina. 

De behövde personal, utrustning och fordon. Men kriget eskalerade snabbt och det blev för farligt att vistas där så de beslutade att fokusera på att samla in resurser för att åka dit och lämna över. Då fick Roger Westerlund kontakt med Lena Wilderäng som letade efter ambulanser, Roger hade två stycken och sedan började deras samarbete.

Kan du berätta lite om er organisation?
– Vi är en ideell ickepolitisk organisation, vi är mycket måna om att alla insamlade pengar omsätts i blåljusfordon och material.

Vilka är ni?
– Vi är ca 30–40 personer idag. Vi har som krav att man ska ha vara aktiva eller före detta aktiva inom blåljusorganisationerna men också försvarsmaktsveteraner. Ska man vistas i konfliktområden så krävs en vis erfarenhet och en del av oss har det.
Vi kör själva fordonen ned, det finns alltid risk att något krånglar och då är det bra att veta hur grejerna fungerar. Vi har alltid en ambulansförare i ambulansen och en brandman i brandbilen.

Var någonstans i sverige finns ni?
– Vi har en bas i Enånger, ett garage som vi får vi hyra gratis av kommunen. Det är där vi har fordonen och som allt material samlas ihop som ska med till Ukraina. Den administrativa delen har sin bas i Sätila utanför Göteborg.

Vilken utrustning har ni med er?
– Det är otroligt mycket, allt från utrustning att fylla brandbilen med. Hydraulik, slang, strålrör och kyrkor, sedan fyller vi på för att göra det så komplett som möjligt. Ambulansen fylls med det som Ukraina vill ha i sin ambulans, de ger oss lång lista med allt de behöver.

Hur lång tid tar det att komma fram?
– Det är lite olika, men ca tre dagar fram och tillbaka. Nu har vi mer rutin och vi vet bla vad som krävs vid gränsövergången så nu är det smidigare där.

Har ni någon kontakt nu med dem ni mötte i Ukraina?
– Absolut, vi har löpande kontakt med dem hela tiden. Huvudsakligen Ukrainas försvarsdepartement, de styr vart sjukvårdsresurserna ska levereras. Vi har också väldigt bra kontakt med Räddningstjänsten i Charkiv, de berättar vilken utrustning de behöver och då försöker vi ordna det. Räddningstjänsten i Charkiv berättar de har fått nio av sina arton brandstationer förstörda. Ryssland bombar urskillningslöst, de bryr sig inte om det är Röda Korset eller Räddningstjänst utan de kör terrorvarianten och bombar en plats och sedan när räddningsresursena kommer fram bombar de igen. Tyvärr förlorar deras Räddningstjänst personal och utrustning i ganska hög takt.

När åker ni nästa gång?
– Någongång i september.

För att donera till Swedish Rescuers använd Swish 123 380 95 22 eller Paypal. Mer information finns på deras hemsida: www.swedishrescuers.se

Fredrik Persson
Firefighters.se