I början av augusti fick räddningstjänsten in ett drunkningslarm vid Austre strand på södra Gotland. Deltidaren Isak Söderström ryckte ut på larmet med räddningsledare och tre andra brandmän.

Den ca 400 meter långa vägen ned till stranden stod ungefär 150 bilar parkerade på båda sidor av vägen. Utryckningsfordonet var av det mindre slaget men kunde ändå inte ta sig förbi de parkerade bilarna. 

Isak Söderström tog tre väskor inklusive hjärtstartare och syrgas och sprang den sista biten ned till stranden. På plats hade privatpersoner börjat utföra den viktiga hjärt- och lungräddningen. När ambulansen kommer fram har badgästerna hunnit flytta på sina fordon men Isak är mycket kritisk till hur människor parkerar sina bilar och säger:
– Sådana situationer är jättevanliga på Gotland, det är fullständigt parkeringskaos på somrarna.

Det måste till tydligare regler för bilparkering annars kommer liknande olyckor ske igen.

Yttre befälet Henrik Johansson som följde personalens kommunikation är också kritisk till förhållandena runt de parkerade bilarna, Räddningstjänsten måste kunna ta sig fram, han säger: 
– Vi stöter på det vid Blå lagunen, där vi haft en incident. Och Gotland har så många små svårframkomliga vägar som leder ner till stränder. Folk tänker inte på att vi har fordon som är lite större än vanliga personbilar.

Vid Burgsvik har problemen varit så stora att de satt in vaktbolag för att skapa ordning på situationen. Parkeringskaoset runt badplatser är ett återkommande problem varje år. Det måste till tydligare regler för bilparkering annars kommer fler liknande olyckor ske i framtiden.

Källa: Hela Gotland, Expressen Foto: Istock

Fredrik Persson
Firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here