Osby 2021-11-06 lägenhetsbrand. Larmet når SOS 21.02 och 21.07 är yttre befäl och FIP framme på adressen. 
-Min första tanke är att det här inte blir lätt. När vi kommer fram står lågor ut från två fönster på olika sidor av huset och elden har tagit sig i takfoten. Vi hade behövt vara där minst tio minuter tidigare.

Orden kommer från Magnus Carlsson, yttre befäl. Han och styrkeledaren anländer samtidigt till trevåningshuset på Hantverksgatan i Osby, precis i utkanten av centrum.
Magnus berättar hur han och styrkeledaren direkt springer in i trapphuset, bankar på lägenhetsdörrarna för att se till att folk tar sig ut och hur han känner på dörren till lägenheten på våning två och beskriver den som ”varm satan” och att det inte finns några tvivel om var det brinner. 

Lägenhetsbrand i Osby
Brand i lägenhet

Osbystyrkorna dyker alldeles strax upp, Lönsboda, drygt 2 mil bort, larmas direkt ihop med värnet i Hökön och förstärkning begärs från Hässleholm som kommer med befälsbil, släckbil, hävare och så småningom även skadeplatscontainer för att säkra mer luft till brandmännen.
-Det går åt väldigt mycket luft under kvällen, berättar Magnus. 
-När vi kommer in så har min kollega 450 grader på värmekameran, berättar Stellan Otterdahl som är en av de brandmän som anländer i förstastyrkan och som omgående påbörjar rökdykning.
-Där inne är det helt svart och vi ser ingenting, och då vet vi ännu inte om det finns någon person kvar i lägenheten.

Yttre befäl nås tack och lov ganska omgående av besked om att familjen, i den lägenhet där branden verkar ha startat, är bortrest. Rökdykarna söker också av bostaden utan att hitta någon.
Huset ifråga byggdes på 1930-talet och är en stabil träbyggnad med teglad fasad. Hyresfastigheten inrymmer tio lägenheter fördelade på tre våningar, varav den översta, vinden, är ombyggd till bostäder. Det är just detta faktum som försvårar brandbekämpningen då det helt enkelt blir komplicerat för räddningstjänsten att komma åt att släcka elden som kan sprida sig vidare på byggnadens vind.  

Rökdykare vid lägenhetsbrand

-Vi får ganska bra resultat genom att använda dimspikar från insidan och jag har inledningsvis stort hopp om skärsläckaren men tyvärr gör husets konstruktion att användningen av skärsläckare inte blir optimal. Det är alldeles för många ställen där vi inte kommer åt, säger Magnus.

På lördagskvällen och den kommande natten kämpar brandmännen febrilt med att försöka få elden under kontroll och ibland ser det ut som man lyckats.
-Vi släcker av men en stund senare blossar det plötsligt upp igen och så håller det på, om och om igen. Den här branden är oerhört svårsläckt till följd av vindskonstruktionen, förklarar Magnus.

På morgonen lämnar han över befälsansvaret till Janne Persson. Då brinner det fortfarande.
-Vi jagar hela tiden bränder i konstruktionen, vi håller kontinuerligt koll i alla lägenheter och i trapphusen för att försöka kontrollera så att branden inte sprider sig, säger Janne.
På söndagsförmiddagen hålls även ett möte i det närliggande församlingshemmet med de boende i huset, kommunen, Osbybostäder som är hyresvärd, försäkringsbolag, kyrkan, restvärdesledare och POSOM startas också upp.  

Och samtidigt fortsätter kampen mot branden. Beslut fattas om att ringa in en kran med klo för att rensa bort en del av den brinnande byggnaden och tanken är att överdelen av husets ena gavel ska lyftas bort för att ge brandmännen möjlighet att komma åt ytterligare brandhärdar. 

Att folk inte kan begripa att det finns en anledning till att vi spärrar av.

Avspärrningen runt brandplatsen är omfattande: plastband, ljuspuckar och plastparaplyn som varnar för olycka och som är försedda med röda ljus, tillsammans med strategisk placering av brandbilar, guidar bilister och fotgängare rätt. Trots detta så får Janne ringa ut polisen på söndagen då avspärrningarna inte respekteras,
-Vid flera tillfällen kör folk rakt igenom det avspärrade området där vi arbetar och folk går under plastbanden – in på brandplatsen, säger Janne märkbart irriterat och fortsätter:
-Att folk inte kan begripa att det finns en anledning till att vi spärrar av.

På söndag eftermiddag är så kranen äntligen på plats i Osby och bit för bit tas delar av översta våningarna bort på husets östra sida, samtidigt som brandmännen i hävare släcker ovanifrån och flera andra brandmän släcker från marken. Den stickande röken ligger som en irriterande filt över området.

Husets västra del är inte lika brandskadad och under ledning av yttre befäl så riktas resurser mot att stoppa elden från att få fäste även här. Från min position på marken går det att se hur det ryker från olika delar av taket och det är några nervösa timmar innan det står klart att man har fått stopp på elden i den här delen.

I övrigt pågår släckningsarbetet i husets andra ände och det är inte förrän på måndagsmorgonen som räddningstjänst kan anses vara avslutad. Husets tio lägenheter är samtliga obeboeliga, vissa av brand och andra av vattenpåverkan och det handlar om en totalskada.

Då har det gått åt mängder med släckvatten och personalbytena har varit många. Deltidsbrandmän från Osby, Broby, Lönsboda, Hökön, Hästveda, Tyringe och Röke har tillsammans med Hässleholm heltid till slut fått bukt med branden som har gjort ett 20-tal människor hemlösa.
-Jag är så väldigt imponerad över kämpaviljan och över viljan att ställa upp – det har räckt med att skicka ut sms till personalen så har vi haft folk här – redo att börja jobba, säger Janne som även berömmer förstärkningen från andra räddningstjänster.

Brandorsaken är i skrivande stund fortfarande okänd och utredning pågår.

Text och foto: Åsa Brorsson
Fler reportage av Åsa här
Åsa Brorssons blogg här

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here