Psykisk ohälsa är som vinden, den finns där, du känner den, men du ser den inte. Att brottas med psykisk ohälsa, är som att gå baklänges i motvind, du vill framåt, men du kämpar baklänges. 

20 November 2020, så tog Robin Ruth sitt liv, efter att inte klarat av sjukdomen psykisk ohälsa. Robin var deltidsbrandman i Hedemora, Dalarnas län. När jag uppmärksammade händelsen så var det den som har gett mest reaktioner av alla inlägg på de 6 år gruppen funnits. Frågan är varför en sjukdom som inte syns utanpå berör så många. 

Känner många igen sig i Robins beslut?, känner många igen sig i att sjukdomen psykisk ohälsa finns. Svaret är nog att det är vanligt förekommande inom varje brandstation, deltidskår och i varje led. Det finns utspritt ibland brandmän, styrkeledare, yttre befäl, brandingenjörer, brandchefer, ja alla positioner inom Räddningstjänst Sverige. Psykisk ohälsa finns överallt och närmare dig och mig än vad vi egentligen tror och vet.

Vem ser ditt inre
Vem ser, det du ser
Vem kan läsa dina tankar
Vem bestämmer hur du ska vara?

Kan du och jag bota?, Kan du och jag rädda någon från sjukdomen? Svaret vet jag inte, det jag vet är att sjukdomen måste belysas, den måste pratas om, den måste upp till ytan överallt. Det är jobbigt att prata om känslor, det är jobbigt att prata om dåliga tankar, det är jobbigt att må dåligt öppet. Det finns inget facit för varken dig eller mig att lösa sjukdomen, men tips är att våga prata, våga fråga, våga ta steget, våga visa känslor.
Det finns organisationer som hjälper till, har kunskap och har kanske rätt verktyg. Mind.se är en av organisationerna som finns på internet. Suicidezero.se  är en av organisationerna som finns på internet.

Jag har pratat med flera stycken som valt att anförtro sig till mig om deras sjukdom, och vet du vad, det är kanske just din kollega jag har pratat med, du vet den personen som sitter vid kaffebordet efter larmet och pratar, den kollegan du precis rökdykt med eller kanske är det just den kollegan som pratar oavbrutet i bastun. Av alla som läser denna artikel, lider minst 10 st av psykisk ohälsa i det tysta. Är du en av dem? Stig fram, berätta, prata, våga ta steget, det kan rädda dit liv.

Text: Jimmy Geller
Fler texter av Jimmy här

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here