Känslan för många när de hör ordet backintervaller är: jag hatar det eller neej!  Men efter ett pass bestående av intervaller i backe är de flesta oerhört nöjda, delvis är det roligare med variation men främst känns det bättre när det är utmanade och tufft. 

Backintervaller är en träningsform som är oerhört effektivt och fördelarna är många:

  • ökad styrka i ben och skonsammare mot leder och ligament.
  • löptekniken blir bättre och mjölksyretåligheten ökar.
  • explosivare löpsteg och bättre kondition.

Är du i början av din löparkarriär kan du med fördel gå och succesivt öka intensiteten med tiden. Enkla pass är 10 x 1 min, eller min personliga favorit pyramiden: 30 sek, 45 sek, 60 sek, 90 sek, 90 sek, 60 sek, 45 sek, 30 sek. För att göra passet ytterligare skonsammare kan du springa uppför och gå nerför, självklart startas varje pass med ca 10 minuters uppvärmning.

Hitta en lagom lång och brant backe, knyt skorna och börja spring!

Mathilda Skystedt, Räddningstjänsten Karlstadsregionen
www.firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here