I januari släpptes det första pilotavsnittet av podcasten RiB Podcast som är tänkt att vara en podcast som görs för er och med er och vars syfte är att göra oss alla lite bättre genom gemensamma diskussioner. I podden diskuterar Johan Szymanski och Marcus Wallén olika aspekter av yrket och blandar egna erfarenheter med fakta, praxis och förslag på tillvägagångssätt vid operativa insatser.


Idén till podden kom som svar på frågan vad mer RRB kan göra för landets brandmän och befäl i skenet av en pågående pandemi. Det vill säga när redan ansträngda utbildningar och övningar ställs in. När stationsmöten inte blir av och när det kollegiala kunskapsutbytet indirekt begränsas genom olika typer av restriktioner. Förhoppningen är att poddens tillgänglighet och lättsamma format ska göra att du på ett otvunget sätt kan lyssna när det passar dig och att varje avsnitt ska ge något nytt att fundera på. Vad podden innehåller och hur den utvecklas styrs mycket av dig som läsare och lyssnare då det är för dig podden finns. Vad är du intresserad av att höra mer om? Vilka frågor vill du ha svar på? Maila gärna Johan och Marcus på podd@rrfb.se.

Johan hur ser du på poddens upplägg och utveckling? 

“Vi tänker oss just nu ett upplägg där varje avsnitt av podden har ett visst tema, exempelvis tema trafikolycka för det första pilotavsnittet. Därefter vill vi ta del av lyssnarnas frågor, synpunkter och idéer och göra en kort uppföljning på varje tema. Dels gör det förhoppningsvis att vi kan förtydliga och förklara vad vi menar om något varit otydligt, dels kan vi sprida goda idéer eller göra intressanta fördjupningar utifrån lyssnarnas intresse. Desto mer intresserade våra lyssnare är, desto bättre blir förhoppningsvis podden.”

Marcus vad är din förhoppning med podden?

“Att vi lyfter ämnen som engagerar och skapar diskussioner lokalt och som sedan oberoende av oss bidrar till utveckling. I podden delar vi vår uppfattning och argumenterar för vårt synsätt, men gör absolut inga anspråk på att veta bäst eller att verkligheten är svart eller vit. Det är viktigt att poängtera att lokala regler och instruktioner fortsatt gäller oavsett vad vi säger i podcasten, men kanske kan vi ge energi och motivation till utveckling där det behövs!”

Hur länge kommer ni podda?

“Haha, ja det återstår att se och beror på hur stort intresset är och vad RRBs medlemmar anser. Ju mer hejarop och stöd vi får desto bättre förutsättningar för en fortsättning efter våren.”

Fakta om RRB: Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor (RRB). RRB har som uppdrag att främja utveckling av svensk räddningstjänst med fokus på glesbygd. www.rrfb.se

Fakta om RiB Podcast: Finns på Spotify, Podcaster och Podbean. Initialt planerad till fyra avsnitt med eventuell förlängning. Oberoende och finansierad av RRBs medlemmar. Musik och teknik: Timmy Cehlin (metr). Grafik: Adam Dahlstedt (AddStudio).

Fakta om Marcus: 39 år, ordförande i RRB. Startade som RIB-anställd i Älmsta, Norrtälje kommun 2015, nu inre befäl på Räddningstjänsten Mellersta Skaraborg (Falköping). 
Udda merit: Bott i Italien och (ovetandes) jobbat för den italienska maffian.

Fakta om Johan: 35 år, vice ordförande i RRB. Startade som RIB­anställd i Malmköping 2004, nu vakthavande brandingenjör i StorStockholms brandförsvar.
Udda merit: Beordrat jaktflyg att bomba svensk mark.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here