När Liberalernas partiledare tillsammans med Ambulansförbundet och Brandmännens Riksförbund går ut i debattartikel och kräver skärpta straff m.m. för blåljussabotage är kanske syftet gott. Men jag kan inte tycka annat än att det luktar valfläsk lång väg, även om det är en bit kvar till valet.

BRF och Ambulansförbundets inställning är att man stöttar dem som är för vår sak oavsett politisk färg, och den inställningen kan jag sympatisera med. Det stora problemet i detta sammanhang är att rättsväsendet inte fungerar. Det svenska rättsväsendet har helt och hållet havererat. Därför blir alla lagar och regler i samhället mer eller mindre värdelösa, så även lagen om blåljussabotage. Det spelar ingen roll hur mycket man höjer straffsatser m.m. när det i praktiken är omöjligt att lagföra någon för dessa brott. Ofta slutar dessa försök istället med att brottslingen kan kvittera ut en rejäl summa i skadestånd när de suttit häktade. 

Jag är uppväxt i en liten idyllisk by utanför Markaryd som heter Hannabad. Om någon känner igen namnet på byn är det numera inte i något positivt sammanhang. Här dumpades sommaren 2019 kroppen efter Gert-Inge Bertinsson 70 år som kidnappats, torterats och slutligen mördats av två yrkeskriminella ukrainska medborgare. Kroppen lämnades halvt övertäckt på skogsvägen invid den lilla ån där vi fiskade kräftor förr i tiden. Att de bägge yrkeskriminella var skyldiga till dådet rådde det inget tvivel om. Däremot skyllde de bägge på varandra och blev därmed frigivna av rättsväsendet. Det är i skrivande stund oklart om de kommer att få ersättning för den tid de suttit häktade. Denna dom är ett direkt hån mot laglydiga medborgare och oss som jobbar för att få samhället att fungera. 

Det är ingen engångsföreteelse, liknade s.k. Lindomefall upprepas hela tiden. Rättsväsendet visar klart och tydligt att det är okej att mörda oss, bara man har lite planering i det. Med lite tur lyckas man också kvittera ut skadestånd. Vi är alltså i praktiken laglösa och med skottpengar på våra huvuden. Därför har jag svårt att tro att vi ska få någon rättvisa med lagen om blåljussabotage. Det behövs helt andra politiska omtag. Straffsatserna är ju faktiskt höga i denna lag, men kommer inte att tillämpas i praktiken. De domar som fallit efter Malmökravallerna bekräftar mina farhågor. 

Att olika politiker fotograferar sig tillsammans med blåljuspersonal (som skett så många gånger förr) och säger sig verka för att vi ska få det bättre är jag inte så imponerad av. Det krävs rejäl handling och att vi förändrar rättssystemet i grunden. Först då blir det någon mening med lagen om blåljussabotage. Valfläsk har vi ingen nytta av. 

Ola Morin

Fler av Olas krönikor här.
Regeringen om blåljussabotage här.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here