Ja, men det är dels en lång historia som börjar redan 1994 och dels är många kloka människor inblandade, nationellt och internationellt. 

Den korta versionen då?  
Det som så småningom kom att bli en bok var en del av ett avhandlingsarbete. Så det är i grunden baserat på såväl vetenskap som beprövad erfarenhet. Den reviderade upplagan kommer tjugo år senare. Och det har hänt massor under alla dessa år. Inte minst har branschen tagit till sig av kunskapen, över hela världen. 

Så du är skyldig till första boken också? 
Japp, skyldig. 

Så du har skrivit om din egen bok alltså?
Japp. Dessutom är det en rad ganska fundamentala förändringar. Exempel: vi (jag…) har  många år hävdat att brandgaser strömmar från högt tryck till lågt tryck. Detta är i och för sig korrekt, men min uppfattning idag är att skillnader i densitet har en mycket större betydelse. Den reviderade boken har också ett helt nytt avsnitt om konstruktionsbränder, vilket är ett stort problem. 

Bra att kunna ändra uppfattning ändå. Men varför nytt avsnitt om konstruktionsbränder, byggnader har väl alltid funnits (mer eller mindre)? 
Problemet har funnits länge, men det har blivit större bland annat på grund av förändringar i byggkonstruktioner och byggsätt. Och ingen har ännu inte riktigt ringat in problemet. Förhoppningsvis har jag i alla fall ett embryo till en problembeskrivning. Från detta torde det vara relativt enkelt att även hitta lösningar. Jag har skrivit utifrån perspektivet brandgasventilation, men det finns ändå en del ganska tydliga förslag till hur sådana bränder kan och bör hanteras. Om man förstår hur brandgaser strömmar, hur luft påverkar en brand samt mekanismerna bakom, så är man på god väg att även kunna lösa problemet. 

Vem bör läsa boken och varför? 
Släcka brand är enkelt, det handlar om att dels hitta branden och dels att påföra tillräckligt med släckmedel (på rätt ställe). Men att förstå mekanismerna kring brandgasventilation är svårt och många gånger helt avgörande för att kunna hantera brand i byggnad. All operativ personal bör läsa och verkligen förstå hur det fungerar. 

Jag har hört att boken är lite internationell också? 
Såväl ursprungsversionen som den reviderade upplagan finns på engelska. Och bland annat tack vare det, har jag idag ett ganska omfattande kontaktnät i hela världen. Att få lära av andra och samtidigt kunna lära ut till andra, är en oerhört stor förmån. Inte minst när även det internationella perspektivet finns med. 

Var hittar man den här boken då? 
enklast är via MSBs hemsida. Finns att ladda ner som PDF men även att beställa tryckt. Böcker ska givetvis vara i fysisk form, man ska kunna bläddra, skriva och rita i dom. Det ska kännas när man håller i en bok. 

Har du andra bokprojekt på gång, eller det är hemligstämplat? 
Hemligt är det väl inte, men det är svårt att lova nånting. Sitter just nu med ett manus till något som kan bli en taktikbok. Förmodligen ganska teoretisk. Har även idéer på en bok om brand i byggnad. Mer praktiskt orienterad och skulle nog kunna uppfattas som en rökdykningsbok, vilket kanske inte är hela sanningen. Överväger även att revidera en bok i stabsmetodik som jag skrev för många år sedan. Såja, nu finns det inga hemligheter längre… 

Oj, det låter som om du har 36 timmar på ett dygn? 
25 om man skippar lunchen. Jag har svårt att göra ingenting, såväl händer som hjärna och hjärta kräver ständig stimulans. Det svåra består ofta i att tänka. När det är färdigtänkt, går handling ofta ganska fort. 

Boken heter Brandgasventilation och författaren Stefan Svensson är disputerad brandingenjör och docent i Brandteknik vid Lunds universitet. 

Fler av bilderna i boken är tagna av mig och ni kan ju gissa att det är med stolthet som jag håller det tryckta exemplaret i handen. Omslagsbilden är från en övning med räddningstjänsten i Hässleholm. 

Text: Åsa Brorsson 
www.nsk.se/fotobloggen