Amsterdams räddningstjänst blir den andra europeiska staden som ska testa plug-in hybridbrandbil. Fordonet är en del av Amsterdams handlingsplan Clean air vilket innebär ett förbud mot förbränningsmotorer i vissa fordon från och med 2025. 

Tillverkaren är det österrikiska företaget Rosenbauer som även samarbetar även med räddningstjänsten i Australien och Berlin. Bilen ska främst använda sin elektriska drivlinje men vid extra kraft kan en dieselmotor kopplas in. Enligt Rosenbauer har fordonet ca 30 kilometers räckvidd, vid behov blir dieselgeneratorn en räckviddsförlängare samt stöd för extra drifttid. Vattenpumpen drivs också av batteri, wifi ombord möjliggör fjärrkontroll av flera funktioner inklusive drift av drönare.

Amsterdam kommer ha en bil redo för tjänst i slutet av 2020 för att se hur den fungerar på Amsterdams trånga gator. Tijs van Lieshout, Amsterdams befälhavare för räddningstjänsten, säger att: Vår personal måste ha den bästa och säkraste utrustningen och då är det enda alternativet att på plats testa de utrustningar som finns.

Foto: Rosenbauer