För att kunna utveckla säkra och effektiva räddningsinsatser behöver MSB få del av räddningspersonalens erfarenheter. Se till att undersöka och dokumentera räddnings-insatserna med bra kvalitet – och sprid erfarenheterna vidare! Det ger förutsättningar för metod-, teknik- och taktikutveckling samt bättre riskbedömningar.
Jag har förmånen att arbeta med olyckor och räddningsinsatser både operativt i rollen som deltidsbrandman och utifrån ett lärandeperspektiv i rollen som olycksutredare på MSB. Detta innebär att jag i ett tidigt skede ser olyckor och insatser samt följer upp olycksorsaker, olycksförlopp och räddningsinsatser i efterhand. Som deltidsbrandman ser jag även hur det finns ett lärande från tidigare händelser genom de utbildningar och övningar vi har i räddningstjänsten.
Flera samarbetspartners
Ett exempel är de allvarliga olyckor och tillbud som drabbat räddningspersonal i samband med trafikolyckor. I nära samarbete mellan bl.a. räddningstjänster, Trafikverket och MSB användes olycksundersökningar som ett av flera underlag för att utveckla säkerheten vid trafikolyckor. Det resulterade i en nationell vägledning som många räddningstjänster sedan har omsatt i lokala rutiner och utbildningar för personalen. Just nu analyserar MSB erfarenheter från olyckor med gasfordon samt bränder i litiumjonbatterier för att kunna utveckla säkra insatsmetoder.
Grunden för att utveckla och förbättra räddningsinsatser är att fånga viktiga erfarenheter från verkliga räddningsinsatser – både det som gått bra och det som kan förbättras. Att fånga dessa erfarenheter är en del av arbetsuppgifterna kring räddningsinsatsen. Det anses vara så viktigt att det är ett lagkrav att undersöka och följa upp olyckor och räddningsinsatser i syfte att lära och förbättra.
Den viktiga händelserapporten
Uppföljning efter räddningsinsatser sker alltid i händelserapporten men ibland även genom särskilda olycksutredningar. Händelserapporten är ett underlag för statistik men är även en viktig grund för erfarenhetsåterföring genom fritextbeskrivningar av olyckorna och räddningsinsatserna. Insatsuppföljningar, t.ex. After Action Review (AAR), ger också betydelsefulla bidrag i lärandet från räddningsinsatser.
Hela räddningsstyrkan är viktig vid undersökning av olyckor och räddningsinsatser. Brandmännens iakttagelser från insatsen är mycket värdefulla både för händelserapporten, olycksutredningen och de bedömningar av spridningsrisk som polisen ibland efterfrågar. Exempelvis information från rökdykarna om var det brann, dörrar/fönster som var öppna/uppbrutna, men också vilka åtgärder som räddningspersonalen har vidtagit och på vilket sätt. Försök även ta foton på räddningsinsatsen och olycksplatsen. Framgångsfaktorer och förbättringsmöjligheter är extra viktiga att lyfta upp.
TEXT: MATTIAS STRÖMGREN, OLYCKSUTREDARE PÅ MSB SAMT DELTIDSBRANDMAN OCH STYRKELEDARE I FORSHAGA (RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN)