Nätverksträffen för Kvinnliga Brandmän 2019 gick av stapeln i Piteå. Antalet medverkande på nätverksträffarna brukar ligga mellan 80-90 personer + 2-5 bäbisar, det gör det även i år. Träden i Piteå ligger före oss från Karlstad, de har fått vackra höstfärger. Nätverksträffen är på Pitehavsbad, ett ställe jag har sett fram emot att få se, det ligger mycket vackert beläget vid havet. 

Dagen börjar med att Peter Granberg, Avdelningschef Räddningstjänsten Piteå, hälsar oss välkomna och berättar om deras organisation. Vi fortsätter med årsmöte, Kvinnor inom Räddningstjänsten KIR, med sedvanlig agenda. Det som är mycket glädjande är att det brukar vara svårt att få in personer till styrelsen, men i år är det kö! Så på vissa poster blir det röstning. 

Våga stå upp för sig själv och andra 

Föreläsaren Jeanette Larsson, polis i 25 år, tog med oss på sin resa i en starkt manlig hierarkisk organisation inom Polisen, fördomar, mångfald, ”whistle-blowers” och hjältemod. När hon gick på Polishögskolan så var ”Kapten Klänning” rektor. Jeanette fick frågan om hon var gay, hon valde att säga nej, om hon svarat ja hade hon inte blivit polis. Hon blev utfrågad angående detta av sin handledare, han sa om det är sant så kommer du att få ett helvete… 4 år senare blev han hennes sekreterare, karma.  

2008 mottog Jeanette priset i svenska hjältar, ett av flera utmärkelser som hon fått ta emot. Mångfaldspriset 2013, i kategorin sexuell läggning. ”Hon har ensam stått upp för det rätta, och inte glömt den svaga. Hon har skapat förändringar och dialog i en föråldrad organisation, trots alla hinder och fördomar. Många skulle lätt ge upp men tack vare hennes starka vilja och tro på sina åsikter och kunskap om sina rättigheter, har hon lyft locket på många fördomar och rasistiska åsikter inom en av våra viktigaste myndigheter.” 

Jeanette frågar: Vad är civilkurage? För henne är det detta: Att våga stå upp för sig själv och andra. Att våga stå upp för det man tror är rätt och riktigt även om alla andra är emot en. Att våga säga ifrån, mot t ex skämt som är rasistiska eller på annat vis nedlåtande mot någon. Att våga stå upp för det rätta eller de svaga trots att man riskerar något för egen del. Det är nämligen lätt att tycka och hålla med, men svårare att agera självständigt i snålblåst. Föreläsningen var både rolig, sorglig, varm, spännande, berörande och upprörande. 

Dag 2 börjar med workshop 

Min grupp fick först träffa Sara Johansson, vicebrandchef Lofoten brann og redningsvesen, hon delgav oss tips som ledare.  

 • Hitta dina styrkor och använd dom.  
 • Lär känna dina anställda.  
 • Ha ett bra arbetsklimat.  
 • Ledarskap.  
 • Ha visioner.  
 • Ha liknelser som är lätt begripliga. 
 • Titta på ledare/organisationer som lyckats. 

Nästa worskshop, Mira Leinonen CTIF Finland. Det finna ca 15 000 brandmän i Finland, 10 av dom är kvinnor på heltidssidan, ca 20% kvinnor i den frivillig brandstyrkan. I Finland finns en brandskola och dom har de det tuffaste fystestet i hela världen! Där du bla ska klara av detta: 2,8 km löpning på 12 minuter, 1 km simning på 19 minuter, 29 situps på mindre än en 1 minut, 45 kg bänkpress 18 gånger på 1 minut… Dessa tester är framtagna på 60-talet och har ej ändrats sedan dess. Alla heltidsbrandmän och de som rökdyker i den frivilliga brandstyrkan ska göra detta fystest en gång per år. Mira berättar att dom ligger långt efter i hennes land runt graviditet, kläder, mm. Hon vill att hennes organisation ska samla in information, data och göra research. Mira berättar för oss att de har höjt pensionsåldern för brandmän från 55 till 63 år, det har skapat ett problem för de äldre som inte klarar fystesterna. De som inte klarar dessa tester måste få andra uppdrag. För enligt lag kan dom ej avskedas. Mira ger fler exempel på nedslående fakta: i Ryssland är det olagligt för kvinnor att vara brandmän och i Ungern finns det en lag som säger att kvinnor inte får bära mer än 25 kg. 

Tredje workshopen: Maria Albertsson; brandman Göteborg. Här diskuterar vi lagar: Afsen, arbetsmiljölagen, diskrimineringslagen och normer, hur ska vi tyda det som står? Det finns 170 kommunala räddningstjänster, 12 st är utan kvinnliga brandmän. I vår grupp diskuterar vi omklädningsrum, en brandman berättar hur hennes räddningstjänst löste problemet med dusch, dom gjorde ett hål i väggen in till killarnas dusch och satte in en duschkabin! I mitt förbund Räddningstjänsten Karlstadsregionen så känner jag att vi verkligen är med på banan. 

Petra Malm, I am Pam  

Sista föreläsningen som jag vet att många sett fram emot Petra Malm I am Pam, elitsoldat, officer, förhörsledare, elittränare, Petra tillhörde den absoluta spjutspetsen inom det militära. Hon arbetade i den särskilda operationsgruppen SOG, inom försvarsmakten och levde under hemlig identitet som elitsoldat. 2007 fick Petra chansen att åka till Afghanistan tillsammans med kollegor från F21. 

Petra radade upp flera metoder att gå vidare: 

 • Se tendenser till konflikt.  
 • Byt perspektiv med den ”sura”.  
 • Bryt ny mark.  
 • Det måste finnas hjärta i det man gör.  
 • Göra saker för sin egen skull.  
 • Låt inget begränsa dig.  
 • Göra saker man inte är van vid.  
 • Starkast känsla vinner! 
 • FEGIS = Inte i balans i livet, men gör inget åt det. 
 • #Beyourownpioneer 

Det är så givande att träffa kollegor från hela landet och ger möjlighet till viktigt nätverkande på rasterna, ser fram emot Nätverksträffen 2020 i Borås. Monika Nyqvist Deltidsbrandman Räddningstjänsten Karlstad regionen Station 2400 Forshaga. 

Text: Monika Nyqvist