”Det har sannerligen hänt en del sedan jag bodde i Arvika, nästan så att jag funderar på att flytta tillbaka”, skriver Robert Sandström på Facebook, den tidigare lokalredaktören som för många år sedan lämnade småstan i känslan att normerna var för starka och för trånga. 

I fjol hölls för första gången en Prideparad i Arvika, och det blev omedelbart en succé. Flera hundra personer gick med i tåget. Succén upprepades lördagen den 10 augusti i år. I år gick uppskattningsvis 400–500 personer i tåget. Arvika är en raggarstad och först körde en Cadillac de Ville från 1968 med Susanne Malmstedt bakom ratten. Stolta föräldrar hade egna banderoller, liksom Lärarförbundet som gick under parollen Stolta lärare. 

– Det är viktigt att visa att vi är stolta över alla våra elever, kommenterade Yvonne Mosling, ordförande för Lärarförbundet Arvika. Mitt i tåget vandrade en grupp från räddningstjänsten; tjänstgörande skift och ytterligare ett par personer. Brandmannen Andreas Johansson gick med i tåget både i fjol och i år. – Det är jättebra att vi är med! Vi ska finnas till för alla. 

Räddningschefen Mattias Larsson är medveten om att inte alla i personalen känner samma entusiasm. Han tror det finns en risk att organisationen, tämligen enkönad och enhetlig, uppfattas som konservativ, som att det inte finns någon djupare vilja att spegla samhället. 
– Vi vill motbevisa den uppfattningen. Vi är lite restriktiva i att använda uniformen för symbolhandlingar, men här visar vi att vi vill möta alla våra medborgare. Och den som vill vara en attraktiv arbetsgivare år 2019 måste ha ett tydligt fokus på frågor som gäller både arbetsmiljö och jämställdhet. 

Hemvändaren Marcus Modh tog 2018 över som ansvarig för Arvika Konsthall, samma år som han tog initiativet till stadens första Prideparad. I år bildades Wermland Pride i samarbete mellan Arvika, Karlstad, Säffle och, nytt för året, Hagfors. Mellan 10 och 31 augusti pågår parader, filmvisningar, teaterföreställningar, utställningar föreläsningar och workshops. 

– Det är så otroligt viktigt att arrangera Pride också på mindre orter. HBTQ-personer måste känna sig trygga och välkomna också här.

Och det är jätteviktigt att många samhällsfunktioner, som räddningstjänsten, polisen och politiker, är med och visar sitt stöd, säger Marcus Modh, initiativtagare till Arvika Pride. 

Text och foto: Annika Lindqvist, MSB