Stockholm är insvept i regnbågsfärger. Prideparaden vandrar och dansar fram i en allé av kärlek, där färdvägen kantas av applåderande, jublande, glädjestrålande människor. 

Att det var så mycket folk! säger en häpen brandman. Jag trodde det skulle minska efter ett tag, men det blev bara fler och fler, ju närmare målet vi kom! För honom är det första gången på Stockholm Pride, och känslan är överväldigande.

 Åskådarna beräknas till ofattbara en halv miljon människor som klappar händerna, vinkar, och ropar ut sitt gillande, hela vägen från Stadshuset på Kungsholmen till Östermalm IP. 

– Heja räddningstjänsten!! hojtar någon. Någon annan läser banderollen ”Räddningstjänst för alla” och kommenterar:
 – Så bra. Vilken tur att vi blir räddade! 

När vi går in på upploppet mot Östermalms IP ropar konferencieren:
– Ni tänder en eld i mitt hjärta! 

Solen gassar. Längst bak i räddningstjänstens sektion kör brandbilen som då och då sprutar ut vatten över förtjusta åskådare. Monika Nyqvist är klädd i svart t-shirt med tryck från Swedish Firefighter. Hon är brandman på deltid i Forshaga och ledamot i BRF:s förbundsstyrelse, där hon särskilt driver frågorna om kvinnor och mångfald. Hon har gått i Karlstads Prideparad alla gånger den har hållits och är med för andra gången i Stockholm. Hon deltar både för att hon gillar stämningen och glädjen och för att det är viktigt att fackförbundet är representerat. 
– Kön eller sexuell läggning ska inte spela någon roll.  Alla ska få lov att vara den man är och den man vill vara. 

Årets parad hölls lördagen den 3 augusti. Uppskattningsvis 50 000 människor gick med i tåget, under paroller som Stolta föräldrar, Queer Amnesty, Dykes on Bikes eller Regnbågsläkarna. De flesta politiska partier och en mängd olika föreningar och myndigheter är representerade. MSB och Sveriges räddningstjänster gick första gången tillsammans i paraden år 2008, och har gjort det varje år sedan dess. 

– I början var det väldigt ifrågasatt att vi skulle delta, men nu tror jag att det skulle bli ett ramaskri om vi INTE deltog, kommenterade Henrik Larsson, enhetschef på MSB, när dagen inleddes på Kungsholmens brandstation. Stationens chef Johan Berg framhöll att den som själv tillhör normen har ett särskilt ansvar. 
– Som vit heterosexuell medelålders man måste jag utmana mig själv till ett normkritiskt granskande. Jag måste fråga mig vad jag som chef kan göra för att ingen ska behöva utstå kränkningar. Så länge Pridefestivalen behövs ska vi stå upp för den, för alla människors lika värde och kort och gott för kärleken! 

Ole Jörgen Persson (M) är ordförande i direktionen för Storstockholms brandförsvar. 
– Ni gör ett av Sveriges viktigaste jobb, och jag tror att det görs ännu bättre om alla känner att de kan vara sig själva. Den som känner sig diskriminerad eller inte sedd kan inte göra tillräckligt bra jobb, det är min övertygelse, och jag vill tacka för att ni är här idag. 
– Samtidigt vill jag påminna om att det som sker mellan Pride-veckorna är det viktigaste; att vi hela tiden arbetar aktivt för att alla ska känna sig inkluderade i vår verksamhet, sa Ole Jörgen Persson. 

Oskar Sternulf

Efter de inledande korta talen framförde skådespelaren Oskar Sternulf sin både gripande och humoristiska monolog ”Komma ut”. Den är baserad delvis på egna och delvis på andras erfarenheter och handlar om hur lätt eller svårt det kan vara att berätta för släkt och vänner. Mycket har hänt de senaste åren, men många fördomar finns också kvar.
 – Jag tror på att vi bäst bekämpar fördomar med kärlek, kunskap och humor, avslutade han. 

Text och foto: 
Annika Lindqvist, MSB