Det är Sofie Rockmyr, en 31-årig bondtös från de värmländska skogarna, ett levande bevis på. Här följer hennes berättelse om hur en livskris ledde fram till ett liv som deltidsbrandman, lastbilschaufför, SMO-student och träningsentusiast. 

Sofie har alltid tränat och gillat kroppsarbete, så fort hon började gå började hon kasta höbalar hemma på gården och har alltid varit grundstark. Men för fyra år sedan var hon bottenkörd, berättar Sofie, ont i ryggen och till det följde en lång tid med både hel och halvtidssjukskrivningar. På grund av den hopplösa situationen dalade även humöret. Sofie fick rådet att kontakta en sjukgymnast i Karlstad som sas vara väldigt duktig. Han hjälpte inte bara till med ryggen, han blev även ett stöd under en tung period i livet och gav rådet att be Sofies läkare att skriva remiss för att gå RIV. RIV är en ryggrehabilitering där man går varje dag under 8 veckor, den förändrade Sofies liv totalt! 

Sofie fick hjälp att komma ut ur en ond cirkel och ta tillbaka kontrollen över sitt liv. Träningen kom in mer och mer, kosten fick också en centralare del. Sofie fortsatte jobba med sin nyvunna motivation och ett nytt jobb som skolbusschaufför gav mycket fritid och alla möjligheter att ägna mycket tid åt träning och sina hundar. Efter ett impulsivt beslut att besöka Högboda brandstations öppet hus började hon ganska omgående som deltidsbrandman. 

Deltidsbrandman i Högboda sommaren -17 

De första larmen bestod av markbränder, automatlarm och någon lättare trafikolycka. Det dröjde inte många månader innan Sofie kände att hon hade hittat sitt kall! Hela livsstilen det innebär, att hålla sig i fysisk trim, hjälpa människor och ständigt lösa både stressiga och problematiska situationer. Det krävs en särskild sorts människor för att bära sökare och bara kunna släppa allt man har i händerna och kunna rusa mot situationer som kan vara ofattbart tragiska eller rent farliga och som de flesta springer ifrån.

Sofie gillar att det ställs samma krav på alla i den här branschen, kvinna som man.

Sofie säger också att en av hennes stora drivkrafter är att ingen någonsin ska kunna ifrågasätta hennes närvaro och att genom träning, övning och smartness kan vara minst lika bra som alla andra. 

Nya erfarenheter skapar nya mål 

Idag läser Sofie skydd mot olyckor SMO, på MSB Revinge för att kunna bli brandman på heltid. Vägen in på SMO var långt ifrån spikrak, de dåliga gymnasiebetygen och lite skräck för vatten innebar oro inför sim- och dyktestet. Sofie började läsa matte för att klara av att skriva högskoleprovet, för detta var min enda väg in, hon började också att gå till badhuset för att träna på vattenlivräddning. Att klara det testet betydde otroligt mycket för Sofie! Det var inte bara en övervunnen rädsla utan ett steg i att förverkliga en dröm. En badvakt där inne hade sett Sofie första gången hon var där. Hur hon skakandes höll sig i kanten och försökte doppa huvudet under vattnet. 3,5 månad senare klarade hon att dra upp en docka från nästan fyra meters djup, det är en stor sak. 

Tufft schema 

Sofies träningsintresse har idag eskalerat till träning nästan varje dag. I vår blir det för första gången tävling i body fitness, Sofie brukar förenklat förklara att det är som ”bodybuilding light”, precis nu är det mycket fokus och energi på kost och diet. Sofies tuffa träningsprogram ska leda till att hon uppnår sina högt satta mål inom fitness men även för att kunna utföra de båda fysiskt krävande arbeten som deltidsbrandman och lastbilschaufför. Att gå upp kl 03:30 för att hinna träna innan jobbet är inte bara ett mentalt hinder utan också fullständigt galet, men det är skönt att ha det gjort och jobbet brukar ofta dra ut på tiden. Det är inte ovanligt att hon är hemma först 17-18:00. Då väntar ofta beredskap på deltidsstationen och ett skolarbete eller två. Dagen kan avslutas med en hundpromenad på 30–60 minuter. Sofie säger att: det är två års slit för att kunna fortsätta med något jag verkligen brinner för. 

Text: Sofie Rockmyr

Previous articleSomewhere – Everyday – Firefighter
Next articleKrisberedskapsveckan 6-12 maj
Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.