I september 2018 hade jag förmånen att köra motorcykel till Western rally, tillsammans med andra brandmän från Wind and Fire (WF) motorcycle club. WF är en motorcykelklubb för brandmän/kvinnor som kör Harley Davidson. Årligen anordnar de över 34 olika välgörenhetsrallyn runt om i världen, som främst gynnar barn – brännskadade barn, barn med cancer, behövande barn till jul och barn som ligger på sjukhus.

Det finns ca 4500 medlemmar i 49 av USA:s stater och i 24 länder. Klubben grundades 1991 av brandmansveteranen och IAFF medlemmen Jerry Eibert från Santa Barbara Kalifornien, och det är också i USA där det årligen anordnas 4 återkommande Internationella rallys. Under 2018 var det på följande platser:  Nationella rallyt i Black Hills Sturgis, Western rally i Carson city, Eastern rally i Nashville och Southern rally i Texas. 

I Los Angeles hämtade jag ut min hyrda Harley Davidson sedan begav vi oss jag och Hans, svensk och numera pensionerad från sin brandmannatjänst i Los Angeles, norrut via bergen mot Carson city. En go tur på ca 7 timmar. En skogsbrand gjorde att den tänkta rutten blev någon timma längre, vi kände brandröken och såg helikoptrarna som vattenbombade. Väl på plats i Carson city, en spelstad i Nevada, checkade vi in på hotellrummet och avslutade dag 1 med att träffa andra medlemmar. 

Dag 2 var det dags för en mc-tur till Virginia city. En gammal västernstad som hade sin glansperiod under guldruschen, och hade på 1870-talet 25000 invånare och således en av de största städerna i vilda västern. Författaren Mark Twain (Tom Sawyers äventyr) skrev för en tidning här, och att cowboyserien Bröderna Cartwright är inspelad utanför Virginia city. Efter ett par timmars tittande och shoppande, återgick vi till hotellet för middag och gött prat med alla nya och gamla vänner som hade anlänt. 

Morgonen därpå blev det full tank för de 60-tal Harleys inför körningen till Lake Tahoe på slingriga vägar i bergen. Det blev ett stopp på Nevadas äldsta saloon för en dricka i det underbara vädret. Efter en dagstur i solsken och 30 graders värme, var det gött att komma tillbaka till hotellet och skölja av sig. Denna dagen avslutades med middag och plakatutdelning.

Så var det dags och lämna Western Rallyt i Carson city för att köra mot Colorado Springs, och Ride To Remeber Memorial, RtoR, som skulle starta 4 dagar senare. Mina WF kamrater Calvin, Karl och Jeromey från Houston, skulle guida mig genom Nevada, Utah, Arizona och slutligen Colorado. Turen gick via öken, klippiga bergen och Grand Canyons djupa dalar. 

Väl framme vid parken när vi parkerade våra motorcyklar kom där fram en herre och tackade mig för att jag är brandman och ”do the service”.

Ride To Remeber Memorial 

RtoR i Colorado Springs är en årlig återkommande minnesceremoni för kolleger som har gått bort under året. Det kan vara arbetsrelaterade olyckor, men även de som har dött i cancer då detta är klassat som arbetsskada i vissa stater i USA. RtoR anordnas av IAFF International Association of Fire Fighters, som är en fackförening som representerar brandmän i USA och Canada. I september var där 217 brandmän som hedrades. Kvällen innan själva memorial så hade några av de olika fire departmenten sina egna memorials för sina omkomna kamrater. Jag följde med mina vänner från Houston till ett hotell som Houston fire department hade hyrt in sig på. Där hade de en minnesfest för en kamrat som dött i tjänsten. Kändes lite konstigt då det var bilder på den omkomne, samtidigt som det var mingelfest och glada miner. Men det var som en brandman sa: – ”They will never be forgotten”. Kvällen fortsatte ut på stan där det var fest med säckpipe- och trumorkestrar, som gick in och ut på de olika festställena downtown. 

På memorialdagen samlades vi i en park där WF medlemmar från Denver och Colorado Springs anslöt. I parken finns ett minnesmonument över Colorado fallen firefighters, och där höll vi en tyst minut innan vi körde vidare till samlingsplatsen för RtoR memorial kortegen. Samlingsplatsen var på en stor parkeringsplats där brandbilar och ca 400 motorcyklar ställde upp för kortege, som leddes av motorcykelpoliser genom stan till RtoR som var i en park en bit där ifrån. Utmed kortegevägen stod folk och hejade och viftade med flaggor, så det infann sig en speciell känsla. Väl framme vid parken när vi parkerade våra motorcyklar, kom där fram en herre och tackade mig för att jag är brandman och ”do the service”. I USA har brandmän en helt annan status, och det kommer aldrig på frågan att det kastas sten eller något annat på deras hjältar. 

Dagen efter började Texas folket att köra sina 150 mil hemåt, och jag tillbringade några dagar med WF medlemmar från Colorado Springs och Denver innan hemfärd till Sverige. Det blev en go mc-tur upp i Rocky Mountains, och ett besök på US Air Force Academy i Colorado Springs. 

Efter 480 mils körning var det dags att lämna HD:n på Denver airport och åka hem. 

US AIR FORCE Academy har 3 brandstationer som täcker flygvapnets officershögskola. USAFA utbildar officerskadetter som efter ett fyra årigt grundutbildnings program erhåller officersfullmakt, samt bachelorexamen i ett av de 26 huvudämnena som erbjuds.    

Text: Anders Stenkula

Previous articleEn händelse – 5% utryckning, 95% samhällsservice?
Next articleIngenting är omöjlig, vilja och jäklar anamma är allt som behövs!
Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.