Elsäkerhetsverket har sammanställt information från Räddningstjänsten från året 2018 till 2022. Under den perioden skedde drygt 54 000 utryckningar till larm om brand eller brandtillbud i byggnader. Ungefär hälften inträffade i vanliga bostäder.
Det går också att se en kraftig ökning av bränder och brandtillbud kopplade till laddbara produkter, under perioden 2018 till 2022 ökade de med 42%. Det kommer som en följd av en snabb ökning av laddbara produkter i samhället. Tex så har var femte cykel som sålts i Norden varit en el-cykel.
Litiumjonbatterier brinner med hög temperatur som gör dem till potentiella brandstartare. Idag finns det en medvetenhet om brandrisken och tex så har universitet, kontor och andra offentliga byggnader hänvisat laddningsprocessen till brandsäkrare rum speciellt avsedda för laddning.
Största risken för brand är när skadade batterier laddas, därför är det oerhört viktigt att sprida information om hur ett batteri ska laddas och när det inte ska laddas.
Elsäkerhetsverket skriver på sin hemsida: Elsäkerhetsverkets rapport omfattar elrelaterade bostadsbränder för 2018-2022, samt analyser och trender utifrån startobjekt, bostadstyp, startutrymme och allvarlighetsgrad. Drygt hälften av bränder i byggnader sker i vanligt boende och under 2018-2022 var 3 547 av dessa orsakade av fel i elrelaterad utrustning, varav 76 procent resulterade i brand med egendomsskador. Sammanställningen har gjorts utifrån räddningstjänstens händelserapporter genom den statistik som MSB samlar in från kommunala räddningstjänster och omfattar elbränder i småhus, flerbostadshus och fritidshus i Sverige.
Här hittar du hela rapporten.
Fredrik Persson
Firefighters
Elsäkerhetsverket
Foto: Istock