Har ni hört gåtan om två män som satt i en roddbåt, den ena rodde åt väst och den andra åt ost så åt vilket håll färdades båten? Den snurrade runt i cirklar då bara en av männen faktiskt rodde. 

Lite så är det med flera av räddningstjänstens frågor. De har visserligen varit uppe och avhandlats i många forum och utredningar där man slår fast sanningar som kanske, som bör, och som måste åtgärdas. Sen går det en tid och vad hände, blev åtminstone måste-frågorna hanterade? BRF har facit i mycket då vi verkat sedan 1945 och tyvärr måste jag i stora delar säga som man frekvent sa i Sydafrika (jag var i där för SIDA:s räkning):
Någon har inte gjort sitt jobb. 

Ett Sydafrika efter apartheid och stridigheter, ett land med enorma problem som byggdes om och upp. Jag träffade aldrig den där ”någon” eller så förstod jag inte när jag gjorde det. Samma sak har säkert hänt här i Sverige, att jag har träffat och kommer träffa någon som kunde gjort skillnad. 

Och jag har nog träffat alla som kan bestämma eller tycka till och i princip ingen har varit oförstående för deltidens rekryteringsproblem, för cancerproblematiken, för minskade styrkor, oron för fler och mer och större uppdrag, hot och våld mot blåljuspersonal och ja, jag kan fortsätta ett bra tag. 

När väl frågorna ska beslutas senare kommer det en motion, en utredning, en arbetsgrupp eller så uppkommer andra frågor som är enklare att lösa. Läs gärna de senaste årens utredningar och uttalanden från ansvariga tjänstemän och politiker, tänk till på vad de sagt och pekat på, kolla sedan vad som egentligen skett.

Nu är semestertiderna över och jag tänker i många frågor på ordet omstart. Inte nystart, utan omstart, för med nystart börjar man från noll. En omstart tar med erfarenheter och sanningar som direkt går att sätta i fokus, kontrollera och gå vidare. 

BRF har varit med hela vägen och är initiativtagare i många frågor. Det finns dokumenterat i våra och Landsarkivets gömmor och man inte behöver backa så långt i tiden i för att hitta det mesta. De frågor vi kommer prioritera ligger mer här och nu, vi följer upp dem från en del nya vinklar och rön men även i hur det sagts och skrivits men ändå inte blivit verkstad. Vilka frågor det gäller kommer ni medlemmar, beslutande tjänstemän och politiker att märka, vi återkommer om det. 

Brandmännens Riksförbund är partipolitiskt obundet. Det betyder självklart inte att vi avstår från att agera i sakfrågorna utan tvärs om. Vi kan verka med, eller rent av mot, alla partier i våra frågor. Oavsett vilka som vinner valet så jobbar BRF i samma anda och takt och det känns bra att slippa ta hänsyn till annat än våra sakfrågor. 

Jag fyllde 29 för 32 år sedan och förutom att jag överlevt en cancerdiagnos, gjort ett flertal operationer av knäna och satt in helprotes i det ena, opererat bägge axlarna, en handled, brutit arm, ben i foten och knäskål och jag har två diskbråck. Det blir så när man varit i blåljusbranschen över 40 år och burit bår i 25 år (innan man förstod att bårarna kunde rullas och lyfthjälp var uppfunnet). Men, på gott och ont är huvudet nu, efter semestern, inställt på du-är-29 år. Så gubben är pigg och glad att få ta tag i nästa verksamhetsår till nästa sommarsemester och det här kommer bli roligt. Många arbeten och möten är planerade och fler är på gång och ja, nu kör vi igen. 

Hade bra ni med // Peter

Brandmännens Riksförbund, BRF öppnas i ny flik!
Fler ledare av Peter Bergh

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here