Vartenda hushåll och varenda arbetsgivare i Boliden fick brev: nu är det kris, vi är för få för att rökdyka. Sedan åkte räddningstjänsten ut till varje arbetsplats och pratade om brandmannauppdraget. 

– Ingen av oss hade insett hur många vi hade missat när vi försökt rekrytera tidigare. Vi i räddningstjänsten kanske känner ungefär samma människor, säger brandmannen André Waplan.
Resultatet av kampanjen? Elva nya brandmän till Boliden.
I höstas såg det mörkt ut för deltidskåren i Boliden, Skellefteå räddningstjänst. Det var så ont om folk att de tvingades sänka bemanningen från ett befäl och fyra brandmän till 1+3 och hamnade därmed under arbetsmiljöverkets krav för att genomföra rökdykning.

Problemen hade pågått länge, liksom försöken att rekrytera.

– Vi lyckades få tag på någon här och någon där, men det slutade fler personer än det började. Det var helt enkelt väldigt illa, säger André Waplan. Han är brandman på heltidsstationen i Skellefteå, och dessutom på deltid i sin hemort Boliden. Tillsammans med Skellefteås RiB-samordnare Patrick Enberg fick han nu fria händer att försöka lösa situationen i Boliden.
Det första steget var att tala klarspråk. Förutom en kampanj i sociala medier fick alla hushåll och alla arbetsgivare brev om att de riskerade att inte få hjälp av rökdykare innan personal från Skellefteå hann fram.
I brevet till hushållen står det bland annat: ”Alla tar vi för givet att snabbt få hjälp av blåljuspersonal om vårt hus plötsligt står i brand, om vi råkar ut för en trafikolycka eller drabbas av annan akut händelse… Detta kräver dock medarbetare.”
Brevet till arbetsgivarna betonade värdet av att ha anställda som är professionella livräddare och att en deltidsbrandman i genomsnitt är borta från sitt ordinarie jobb mindre än en timme per månad. Nästa steg var att besöka varenda arbetsplats i Boliden, både privata och offentliga.
– Hemtjänsten, skolan, alla kringföretag runt företaget Boliden, alla.
På arbetsplatserna fick de hålla en halvtimmeslång presentation för de anställda. Därefter tog de upp intresseanmälningar för prova-på-träffar. De fick 25 namn. Tjugofem personer som de inte hade nått tidigare.
– Det var lite av en aha-upplevelse. Jag trodde ju att vi hade pratat med alla, men det fanns folk som inte visste att Boliden har en deltidskår, konstaterar André Waplan.

Efter tre prova-på-kvällar blev elva anställda.

– De första hade vi ute i jour vid nyår. Andra gruppen var klar i februari, säger Patrick Enberg.
Fem av de elva jobbar i företaget Boliden, som också ställer upp med en anställd i jour dygnet runt årets alla dagar.
Både den stora arbetsgivaren Boliden och Skellefteå kommun är mycket angelägna om att deltidskåren ska finnas kvar.
Och flexibilitet är ett nyckelord. I gruvsamhället skulle bemanningen inte gå ihop om man på gammalt vis krävde att varje person bor och jobbar på orten. Många pendlar långt till jobbet, men kan ha beredskap under den tiden de befinner sig i Boliden. Digitalt schema gör det möjligt att enkelt byta tider för att få jourerna att gå ihop med livet i övrigt.
– Räddningstjänsten kan inte ha kvar samma system som vi alltid har haft, vi måste anpassa oss till den värld vi lever i, säger Patrick Enberg. 
Två av de elva nyanställda är kvinnor. Båda jobbar i gruvföretaget.
– Flera från hemtjänsten och skolan är intresserade, men det är fortfarande svårt för deras arbetsgivare att släppa ifrån sig personal.
Före midsommar testade räddningstjänsten en lite enklare variant för att få brandmän till Byske, en kampanj i sociala medier och en prova-på-kväll. Sex personer är seriöst intresserade, varav två redan nu har gått vidare till tester och läkarundersökning.
– Otroligt bra gensvar! Det matchar ju inte resultatet i Boliden, men där lade vi också ner en helt annan arbetsinsats, säger Patrick Enberg.
Just nu ser personalförsörjningen trygg ut både i Boliden och Byske.
– Det kan ändras snabbt. Nån byter jobb, nån blir arbetslös, nån tycker att jourpassen har varit för många. Men nu har vi i alla fall en bra taktik för att rekrytera, säger Patrick Enberg.

Text: Annika Lindqvist, MSB Bildtext: (Foto: Skellefteå räddningstjänst)
Fler texter av Annika Lindqvist här

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here