Brandmannen Modi Ibrahim tilldelades priset Zonny Eldsjäl för sitt ändlösa engagemang för utsatta barn och ungdomar. Modi tilldelades Zonny eldsjäl med motiveringen: Modi har varit ansvarig för MBU (Människan bakom uniformen) och startat upp PAR (Polis, Ambulans och Räddningstjänst) som sam-verkar mot utsatta skolor. Han har även varit med och startat Fotboll friday, vilket innebär att ungdomar kommer ner till en hall för att spela fotboll på fredagskvällar istället för att göra bus samt att räddnings-tjänsten varit med som en aktör och även spelat fotboll. Han har undervisat 5:e klassare i ”Du behövs”. Helt enkelt en riktig förebild för stora som små. Modi har även tagit emot BK Häckens samhällspris.
Jag ringer upp Modi och pratar med honom hur han känner efter att ha fått ta emot priset ”Zonny Eldsjäl”
– Det är väldigt roligt att få bli uppmärksammad för det arbete man utför och det är bra att man hittar forum för att förmedla detta. Modi är väldigt noga med att poängtera att det finns många hjältar därute. Så som många andra inom räddnings-tjänsten bevittnar så är det tufft i många områden runt om i Sverige och räddningstjänsten har ibland svårt att hantera en insats p.g.a. att de även måste fokusera på sin egen säkerhet, då det förekommer hot och våld mot blåljuspersonal.
– Att till exempel behöva tänka på att bilen står på ett säkert sälle och att vi snabbt kommer in och ut från ett tillbud när man egentligen behöver lägga allt fokus på att hjälpa tredje man är sorgligt säger Modi.
Det är svårt för mig samt många andra runt om att förstå, -varför vill man ge sig på någon som kommer för att hjälpa? Vad skulle hända om dessa män och kvinnor som helhjärtat valt ett yrke som innebär att stötta, hjälpa och rädda sina medmänniskor inte längre fanns?
När jag fråga Modi så säger han att en stor del kan bero på okunskap.
Det är därför viktigt att arbeta med förebyggande projekt. Modi säger även att vi inte får glömma att det krävs massor med tid för en brandman att öva för att vara bra på sitt jobb när det verkligen gäller.
Att han är en riktigt eldsjäl och älskar det arbete han utför samt att han brinner för att hjälpa och stötta ung-domar på sin fritid märker man tydligt när jag pratar med Modi. När vår pratstund börjar närma sig sitt slut frågar jag om det är något han vill förmedla till sina kollegor runt om i landet som arbetar inom räddningstjänsten så blir hans svar: ”Fortsätt kämpa med det ni gör, ”tillsammans är vi starka och alla är hjältar på sitt sätt”
Fler Pristagare
Thin Golde Line priset:
SOS-operatören Sandra Jonsson vann Thin Gold line-priset. Hon tilldelades priset för sin insats när hon tog emot ett samtal där en femårig flicka satt i en bil när hennes mamma plötsligt blev dålig. Sandra tog även emot det för sin värme och hjälpsamhet mot kollegorna.
Man kan höra hennes berättelse på Youtube: Länk
Thin White Line Priset
Annika Haglind Ambulanssjukvårdare i Stockholm tilldelades Thin White Line Priset på Blåljusgalan 2019 med motiveringen: Tänk er en ängel som kommer genom rummet fast högst levande och närvarande! Med en ljummen stämma fastän bestämd, hjälper och väg-leder den sårbara personen till den vård som krävs för stunden.
Thin Blue Line Priset:
Annika Ljung Polisen LPO Södermalm tilldelades Thin Blue Line Priset på Blåljusgalan 2019 med motiveringen: Hon jobbar och sliter, månar om sin personal och andra kollegor, uppträder föredömligt och proffsigt i kontakt med andra aktörer. Behandlar våra med människor med värdighet och respekt samt orkar ta striden med andra myndigheter för att hjälpa någon. Hon gör det där lilla extra som går utanför rollen som polis.
Blåljuspriset:
Killarna från SÄRF (Södra Älvsborgs Räddningstjänst i Borås) genomförde en Harlem Shake för att uppmärksamma att brandmän drabbas av cancer och för att få in pengar till Brandmännens Cancerfond.
Nomineringen till ”Harlem Shake” är för att de ge-nom innovation och nya metoder spred ett budskap för att få in medel till forskningen som syftar till att minska kontamineringen av cancerogena brandgaser på våra brandmän. Youtube-klicket visades över 700 000 gånger och det genererade pengar till Brandmännens Cancerfond. Killarna på SÄRF var banbrytande i Sverige genom sitt Harlem Shake, många andra yrkes-grupper följde efter.
Du kan se denna video på Youtube: Länk
Thin Red Line priset:
Priset gick till Theodor Holmström och hans arbetslag på Räddningstjänsten Uddevalla.
En dag under Theodors LIA-period (LIA=lärande i arbete) var han och arbetslaget från Uddevalla med om en händelse som fortfarande präglar Theodor som människa och som Theodor fortfarande bearbetar. En kollega till Theodor, Anders Knutsson fick ett tak fallande över sig som skadade Anders allvarligt. Theodor som i detta skede bara är en ”praktikant” på LIA-period ser detta, ingriper direkt och är först fram för att hjälpa Anders. Theodor hamnade i något slags ”superhjälteroll” med oanade krafter.
Han har aldrig känt sig så stark och medveten om vad han skulle göra då hans styrka och vilja gjorde så att han tillsammans med an-dra kollegor kunde lyfta av taket som fallit över Anders. Det fanns förhoppningar att Anders skulle överleva olyckan, Anders kämpade in i det sista med att klara alla behandlingar men till slut sa kroppen ifrån och Anders somnade in och vi förlorade en underbar själ i räddningstjänsten. En arbetskamrat berättar:
Theo är en hjälte för mig då han agerade och på bästa sätt försökte hjälpa Anders. Theodor skulle sätta sitt liv framför andras och jag har under tiden jag lärt känna Theodor förstått att det är en ”kompis” som man ska hålla nära hjärtat. Theodor är min och ”vår” hjälte.
Theodor ville inte ta emot priset från början då han vill framhäva laginsatsen och att man gör det tillsammans. Theodor har ett varmt hjärta, Theodor bearbetar fortfarande olyckan och har nära till känslorna i sam-band med denna händelse. Priset går alltså till arbets-laget på Räddningstjänsten Uddevalla som var med om olyckan.
Text: Lotta Reyes
Foto: Patrik Kekäläinen, Shiki AB