Lördagen den 4 maj var det premiär för Sveriges första Blåljusgala på Cirkus i Stockholm. Vår allas folkkära Mark Levengood var konferencier under hela galakvällen. – Invigningstalare Mikael Damberg. Initiativet till Blåljusdagen och Blåljusgalan syftar till samverkan och hyllar och hedrar våra  blåljushjältar. Det blev en dag fylld med äventyr som avslutades med en sprudlande galakväll.

Grundarna av Blåljusdagen & Blåljusgalan är Pär Johansson, Anders Hallqvist, Jonas Borgström (Blåljus i samverkan), Pekka Kekäläinen (Zonny) samt Anders Cederberg (Brandmännens Cancerfond) Blåljusgalan & Blåljusdagen är vikt för alla våra hjältar som 24/7 arbetar för medmänniskors välmående och säkerhet. Ett fantastiskt event som samverkar och hyllar de viktiga samhälls-funktionerna som Sveriges Blåljusaktörer utgör.

Dagen började med Blåljusfordon uppställda utanför Cirkus där utställare från olika företag och blåljusorganisationer visade upp sina verksamheter. Flamman & Lågan tillsammans med blåljusmaskoten Zonny stod för underhållningen. Blåljusfordon från förr och nu färdades från Kungsträdgården ut till cirkus eskorterade av polishästar och polismotorcyklar.

Stor Glädje.
Det var magiskt att se hästarna och de gamla blåljusfordonen som färdades från Kungsträdgården. Det pirrade i magen när kortegen passerade förbi. Vid stoppet utanför Cirkus kunde vuxna och barn mingla runt bland dessa pampiga fordon, det var väldigt mycket glädje och spänning i luften. Vem blir inte imponerad av en gammal härlig Brandbil med en tuta som nästan hörs över hela staden.

The Gala night
Det var en härlig kväll och det kändes att det fanns mycket kärlek på plats. Det var fantastiskt att bevittna alla som var där som ville hylla sina medarbetare. Det var många som under kvällen sa: ”äntligen ett evenemang där så många blåljusare kan träffas och fira och att så många som inte arbetar inom räddningstjänsten är med och hyllar, – känns fantastiskt”. Artisterna avlöste varandra och det blev verkligen en härlig blandning på scenen. Stämningen låg på topp och tiden rusade fram. Så bra jobbat killar, det här behövdes verkligen.

Publiksuccé!
Dagen avslutades med en gala i blåa färger. Under led-ning av Mark Levengood hyllades Sveriges Blåljuskår med 6 olika utmärkelser. Med artister som Linda Bengtzing, Joakim Nätterqvist, Anna Bergendahl, Rockabilly Fabulous, Henning Landin, John Houdi, Oscar Stembridge och Jennie Abrahamsson ackompanjerade av Sebastian Robertssons 11 mannaband fulländades galakvällen. DJ Mike Kang avslutade kvällen med en liten efterfest. Blåljusdagen och Blåljusgalan blev en verklig SUCCÈ.
Ni som inte hade möjlighet att närvara denna gång får en ny chans i maj nästa år. Ett besök kan varmt rekommenderas.

Nu börjar arbetet med Blåljusdagen & Blåljusgalan 2020. En film kommer produceras av det som filma-des under dagen. Bilder kommer läggas upp vartefter. Intresseanmälan angående sponsorskap för Blåljusdagen och Blåljusgalan kan göras redan nu till arrangörerna. Inbjudan till nominering av kollegor påbörjas under oktober månad 2019.

Konferencier under kvällen var Mark Levengood.
Ulf Schönberg på säckpipa

Henning Landin framförde låten ”En Vanlig Dag – Alldeles speciell” som beskriver arbetet som utförs för våra medmänniskor. Musiken är skriven av Henning Landin och Henrik Lundberg och framförs av Henning Landin som till vardags arbetar som anestesisjuksköterska i ambulans och ambulanshelikopter.

Text: Lotta Reyes, Foto: Patrik Kekäläinen