Hem » Artiklar » En av Sveriges yngsta brandmän
Text och bild: Monika Nyqvist

En av Sveriges yngsta brandmän

På Marstrand, Bohus Räddningstjänstförbund BORF, träffar jag Tommy Johansson från Ronneby i Blekinge, som denna sommar jobbar på station Marstrand. Tommy har gått 1 år på SMO i Revinge.

Han har alltid velat ha ett jobb där man får röra sig och hålla kroppen i form och har alltid haft i baktanken att bli brandman, om hockeykarriären inte gick i lås. Tommy bestämde sig i 3:an på gymnasiet, där han studerade samhällsvetenskapligt program med inriktning beteende, att han skulle söka SMO. SMO är bättre än förväntat fortsätter Tommy, mycket mer teori än vad jag trodde och det ser han mycket positivt på. Kul att få så mycket utbildning i det förebyggande arbetet som tex SBA. Han trivs mycket bra med utbildningen, lärarna och klasskamrater.

Jag undrar hur han hamnade på Marstrand när han är från Ronneby. Enhetschefen från räddningsavdelningen BORF var på skolan och informerade studenterna att man kunde söka  sommarjobb hos dom på Marstrand. Där tar man emot studenter som läst 2 terminer på SMO (det kan variera från RTJ till RTJ).

Stationen Marstrand är en deltidsstation där man går upp från 4+1 till 6+1 under sommarmånaderna. Marstrand består av 2 öar, Koön och Marstrand. Förbindelse med en färja som endast tar några minuter. Huvudstationen ligger på Koön där finns en släckbil, tankbil och en IVPA bil. På Marstrands ön finns en 6-hjuling och en picup utrustad med skärsläckare.

Tommy blev erbjuden sommarjobb hos BORF. Som sommarvikarie har man beredskap varannan vecka. Under sin beredskapsvecka så ordnar BORF även ett jobb dagtid i hamnen på Marstrand. För att fylla upp sina platser med brandmän på Marstrand under sommarmånaderna så finns ett avtal som BORF har ingått med den kommunstyrda hamnverksamheten. Så sommarvikarierna kan ha ett dagjobb i hamnen samtidigt som dom har beredskap. Stationen har övernattningsrum och ett gym, det gillar Tommy. Och han såg sin chans att skaffa sig erfarenhet inför framtiden. Den veckan Tommy är beredskapsfri så åker han hem till sin flickvän och jobbar på sågverket i Högstby.

Jag frågar om vad som är bra här på Marstrand. Tommy berättar att hans klasskompis Johannes Nelson också fick sommarjobb på Marstrand, så dom har beredskap samtidigt. Arbetslagen här är mycket måna om att vi ska trivas. Härlig gemenskap i arbetslagen, här har jag fått lära mig att fika är viktigt för den sociala biten. Vänta på larm, träna, fiska och utforska Marstrand. Övningar som har varit mycket givande. Extra bonus är att jag får mycket vattenövningar och båtvana. Kul att kunna arbeta på en semesterö. Det enda som är negativt är att jag skulle vilja ha lite mer larm, säger han och ler.

Tommy berättar vilka förväntningar han har inför framtiden. “Då vill jag ha en tjänst på en heltidsstation. Men i dagsläget så tänker jag så här:  När jag slutar SMO 2019 vill jag arbeta på sågverket i Högstby och vara deltidsbrandman i några år. För att skaffa mig mer erfarenhet, inför en anställning på en heltidsstation.”

Tommy berättar också om sina fritidsintressen. Ishockey där han spelat som högst division 3 i Ronneby Ishockyklubb, RIK. Tommy gillar att träna och han lägger mycket träning på styrkelyft och då är det bänkpress, knäböj och marklyft som gäller.

Det känns som du är en mycket målmedveten person trots din ålder, för vad jag förstår så är du en av Sveriges yngsta brandmän som är i tjänst,  Tommy, som är född 1998, nickar.

Text och Bild Monika Nyqvist (som tjänstgjorde 1 vecka på Marstrand tillsammans med Tommy)

Om skribenten

Text:Monika Nyqvist Deltidsbrandman räddningstjänsten Karlstadsregionen,
förbundsledamot Brandmännens riksförbund

 

 

 

 

 

 

Om Fredrik Persson

Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Upphandling av vattenskopande flygplan är klar

MSB har nu tecknat avtal med Saab AB som blir det företag som ska tillhandahålla …