Glöm krig och terrorister. Det som sänker flest amerikanska fartyg är bränder.
Slarv och dålig brandbekämpning har på bara några år kostat flottan över 40 miljarder kronor.
Det andra världskriget började med att stora delar av den amerikanska flottan sänktes på några minuter i Pearl Harbor i december 1941. Men det dröjde bara några månader innan man tack vare effektiv brandbekämpning besegrade den japanska flottan – och vann kriget.
De senaste åren råder det kris i US Navy med ett stort antal bränder som bland annat totalförstört två av flottans viktigaste fartyg. Det är inte krig eller terrorister som är det stora hotet utan i stället slarv när fartygen ligger i hamn för underhåll.
När amfibiefartyget USS Bonhomme Richard började brinna i juli 2020 lyckades man inte släcka branden. Utredare konstaterade att elden borde ha kunnat stoppas på fem minuter. I stället rasade den i fyra dygn och totalförstörde det sju miljarder kronor dyra fartyget.
Det visade sig att sjömännen ombord inte fått tillräcklig utbildning vare sig när det gällde brandbekämpning eller hur man samarbetade med räddningstjänsten på flottbasen i San Diego. Dessutom hade stora mängder brandfarligt material förvarats utan kontroll, nästan all utrustning för brandbekämpning hade tagits bort – och ingen visste hur man kopplade på de helt nya moderna system som fanns.
En nästan likadan brand inträffade 2012 när ubåten USS Miami totalförstördes.
En statlig utredning som gjordes 2023 visade att bränder under reparationer under åren 2008-2020 kostat flottan hela 40 miljarder kronor.





Mikael Jägerbrand
Fler artiklar av Mikael Jägerbrand
Amerikanska flottan, US navy