Samhällets kostnader för halkolyckor var under 2024 hisnande 22 miljarder, kommunernas driftbudget för halkbekämpning och snöröjning uppgick samma år till 475 miljoner. Är det någon som har gjort en konsekvensanalys och räknat på det här tidigare?
Jag sticker ut hakan och gör en okvalificerad uträkning, om vi dubblade kommunernas kostnad för halkbekämpning så att den blir dubbelt så bra så borde vinsten för samhället vara ett antal miljarder kronor, oavsett vad så är det något som är fel i budgetarbetet.
Om vi tittar på svensk räddningstjänst så har vi ett liknande mönster för kommunal verksamhet. Genom åren har kommunerna tittat på den räddningstjänst som bedriver sin verksamhet till lägsta pris och blivit förebild för andra kommuner. Kommunerna ”slogs” om att vinna ”bottenpriset”. Förslag efter förslag dök upp som exempelvis att ändra på AFS:en för rökdykning och mycket, mycket mer. jag ska villigt erkänna att det nu känns som att en återuppbyggnad av räddningstjänsten är på gång med tanke på de medel som tillförs i civilförsvars uppbyggnaden. Men de pengar som tillförs kommer ju inte att öka antalet heltids eller deltidsbrandmän som ska hantera vardagsolyckan. Svedala kommun ska dessutom genomföra en folkomröstning om hur deras räddningstjänst ska organiseras. Ska vi börja att rösta i kommunerna nu hur framtidens räddningstjänst ska se ut?
Antalet hel och deltidsbrandmän har under en längre tid minskat med ett stort antal personer, det är klart att det märks någonstans med fler nedbrända hus och ökade kostnader för samhället. Ett syndrom i svensk räddningstjänst är att det alltid går bra oavsett vad vi gör. Minns själv ett av de första larmen jag åkte på som nybakad brandförman som det hette på den tiden. Vi skulle åka på kontroll efter brand i diskmaskin till en adress i ett nybyggt exklusivt område. Framme vid lägenheten går vi in i köket för att titta till diskmaskin som brunnit. Diskmaskinen luktar lite illa så vi bestämmer oss för att vara lite hyggliga och lyfta ut diskmaskinen på balkongen. När vi ska koppla bort vattnet till diskmaskin så ”flyger” ballofixen all världens väg och hetvatten sprutar ut under diskbänken, vi letar förgäves efter vattenavstängning i fastigheten. Det nylagda parkettgolvet i lägenheten börjar resa på sig samtidigt som grannen en trappa under kommer upp och undrar varför hon har ”fiskhandlarfönster” i sin lägenhet. Paniken börjar sprida sig och jag är på god väg att säga upp mig från brandförsvaret, mitt i detta kaos kommer innehavaren av lägenheten med en läskback och kakor till oss brandmän och tycker vi gör ett bra jobb.
Konsensus är att det alltid blir bra och ingen ifrågasätter våra insatser, förutom en del försäkringsbolag som ska betala för kalaset. Skulle vara befriande att höra lite självkritik, det gick inget vidare för att vi saknade tillräckligt med brandmän därför lät vi huset brinna ner. Man får vad man betalar för. Vill man dessutom inte förbättra villkoren för brandmännen så har vi snart ännu mindre brandmän. Att höja ersättningar och löner för brandmännen kommer inte att rasera kommunens budget, höja inflation eller generera stigande räntor. Vi är redan ute på hal is och nu behöver det sandas.
Anders Ankan Cederberg