I Sverige idag finns ca 10 900 deltidsbrandmän och ca 5000 heltidsbrandmän och befäl. Organisationsmässigt är det uppdelat på ett flertal fackföreningar: Brandmännens Riksförbund, Ledarna, Vision, Kommunal med flera förutom de oorganiserade.
Yrket som brandman och brandbefäl är väldigt speciellt där man arbetar under alla och omöjliga förhållanden under dygnets alla timmar. Brandpersonalen arbetar under högre risk att drabbas av cancer och andra arbetsrelaterade sjukdomar. Med andra ord är yrket som brandman och brandbefäl speciellt med speciella frågor och förutsättningar.
Brandmännens Riksförbund bildades 1945 och 2005 började heltidsbrandmännen att bli medlemmar i Brandmännens Riksförbund. 2007 blev Brandmännens Riksförbund ett branschförbund med förebilder Internationellt där branschförbund är det vanligast förekommande. Brandbefälen sökte sig 1997 till Ledarna som då hette Brandbefälsföreningen. Gemensamt var att det fanns ett missnöje med där man var organiserad och därav hittade man nya lösningar på hur man organiserade sig i syfte att enbart arbeta med räddningstjänstfrågor. Vi visste att vi utmanade andra fackförbund och i delar den svenska modellen, från den dagen har vi arbetat under visst motarbete från en del parter. Vi vill inte motarbeta, vi vill samarbeta för att kunna driva de frågor som är viktiga för alla brandbefäl och brandmän. Vi vill vara framtiden och inte dåtiden.
Vi vill tänka i nya banor och vara en del av framtiden, vara en del av ett förhoppningsvis kommande branschavtal som vi kan känna mer harmoniserar verkligheten för räddningstjänsten och för dess personal. Att vara stolt över sitt yrkesval som brandman eller brandbefäl tycker vi också ska harmoniera med valet av facklig organisation. En organisation som kan våra frågor och förstår konsekvenser av beslut. Det finns gott om utmaningar och vi ser hur arbetstiderna har försämrats till den grad att många säger upp sig. Vi ser hur pensionsavtalet SAP-R blivit försämrat och som riskerar att göra yrket som brandman till ett genomgångsyrke. Vi har sett och ser hur löneutvecklingen har halkat efter övriga grupper i samhället och vi är självklart inte tillfreds med den utvecklingen.
Vi vill som sagt tänka i nya banor och vi är organisationer som kan branschens frågor, som förstår konsekvenser av beslut och som vill samverka och samarbeta.
BRF:s ledning samt Ledarna inom Räddningstjänsten har träffats och diskuterat såväl tidigare, aktuella som framtidens frågor och kan konstatera att vi har en påfallande samsyn i mycket. Vi ser stora möjligheter till att samarbeta och vill då med detta avisera och visa vår gemensamma hållning för oss och förhoppningsvis också den svenska räddningstjänsten. Sverige och räddningstjänsten har stora utmaningar att hantera och då bör vi hjälpa varandra, samarbeta och stå upp för branschen och våra yrkesval.
Vi kommer att visa att det går att samarbeta i stället för att motarbeta och hoppas med det starta en ny era och inriktning, tillsammans blir vi bättre och kan mer.
Vi visar att det går att samarbeta i stället för att motarbeta
Anders Cederberg BRF Ulf Leijon Ledarna inom räddningstjänsten
Swedish Firefighters passar på att ställa tre frågor till Anders och Ulf
Ulf Leijon svarar:
Varför ett samarbete med BRF?
– Vi har arbetat tillsammans under många år även inom samma fackförbund och vi har många gemensamma tankar om vad vi tror är bäst för våra medlemmar, ett samarbete kommer att ge oss mer möjlighet till större bredd i det fackliga arbetet.
Varför behövs det?
– Vi behöver få mer utrymme i det fackliga arbetet och vi är inte så många totalt inom Räddningstjänsten i Sverige så ett samarbete ser vi som en god tillgång för att vi ska bli starkare.
Vad kan vi förvänta oss?
– Att vi kommer bli mer eniga när vi driver frågor, på så sätt blir vi starkare och får mer möjlighet att påverka vår framtid. Sen tror jag även arbetsgivaren ser det som bättre i fall dom fackliga förbunden är mer sammansvetsade i frågor kring Räddningstjänsten.
Anders Cederbergs svarar:
Varför ett samarbete med Ledarna?
– Vi har under åren som vi arbetat tillsammans i Storstockholms lärt känna varandra och haft ett bra samarbete. Vi känner att vi har en gemensam bakgrund för att skapa en gemensam framtid.
Varför behövs det?
– Vi är inte så många brandmän i Sverige och vi är splittrade i olika fack. Jag vet att vi blir starkare tillsammans och vägen framåt är att skapa ett branschavtal för räddningstjänsten.
Vad kan vi förvänta oss?
– Det är nog mer att arbetsgivaren kommer att möta en större enighet som gör det lättare för arbetsgivaren att bedriva sin verksamhet.
PRESSMEDDELANDE 6:e december 2024
Brandmännens Riksförbund, BRF, och Ledarna inom räddningstjänsten går in i ett samarbete om de frågor som rör svensk räddningstjänst. De båda förbunden, som organiserar brandmän och brandbefäl, har en påfallande samsyn i mycket och förstår branschens frågor samt vilka konsekvenser som följer av fattade beslut.
Räddningstjänsten är just nu i skarpt fokus, regeringen aviserar stora satsningar för att trygga Sveriges civilsamhälle i kris och i värsta fall krig. MSB, sektorsansvarig myndighet för räddningstjänsten, förändrar riktning och får en ny GD. Det behövs fler brandmän och civilplikt har införts för att trygga personalförstärkningen.
Det här behöver kompetenta fackförbund med djup kunskap om branschen som kan ansvara för de beslut som bygger en bra räddningstjänst. Både som arbetsplats för brandmän och som säkerhet för samhällets funktioner och trygghet.
”Vi kommer bli mer eniga när vi driver frågor, på så sätt blir vi starkare och får mer möjlighet att påverka vår framtid. Sen tror jag även arbetsgivaren ser det som bättre i fall dom fackliga förbunden är mer sammansvetsade i frågor kring Räddningstjänsten.” – Ulf Leijon
Det finns gott om utmaningar. Vi, BRF och Ledarna inom räddningstjänsten, ser hur arbetstiderna har försämrats till den grad att många säger upp sig. Vi ser hur pensionsavtalet SAP-R blivit försämrat och riskerar att göra yrket som brandman till ett genomgångsyrke. Vi ser att löneutvecklingen har halkat efter övriga grupper i samhället. Det är också speciellt att brandmän och brandbefäl arbetar under alla möjliga och omöjliga förhållanden under dygnets alla timmar. De har dessutom högre risk att drabbas av cancer och andra arbetsrelaterade sjukdomar. BRF:s ledning samt Ledarna inom räddningstjänsten har träffats och diskuterat såväl tidigare, aktuella som framtidens frågor och kan konstatera att vi har en påfallande samsyn i mycket.
Vårt samarbete kommer att utgöra en stark part när det gäller att föra fram rätt beslut som gör räddningstjänsten till en bra och säker arbetsplats – det är bra för våra medlemmar och därmed hela svenska samhället.
”Vi är inte så många brandmän i Sverige och vi är splittrade i olika fack. Jag vet att vi blir starkare tillsammans och vägen framåt är att skapa ett branschavtal för räddningstjänsten.” – Anders Cederberg
Vårt samarbete ska vara en del av räddningstjänstens framtid, en del av ett förhoppningsvis kommande branschavtal som vi kan känna mer harmoniserar med verkligheten för räddningstjänsten och för dess personal. Sverige har ca 10 900 deltidsbrandmän och ca 5000 heltidsbrandmän och befäl. De ska känna sig stolta över sitt yrkesval och det ska harmoniera med valet av facklig organisation.
Samarbeta i stället för att motarbeta
Brandmännens Riksförbund bildades 1945 och 2005 började heltidsbrandmännen att bli medlemmar i Brandmännens Riksförbund. 2007 blev Brandmännens Riksförbund ett branschförbund med förebilder Internationellt där branschförbund är det vanligast förekommande. Brandbefälen sökte sig 1997 till Ledarna som då hette Brandbefälsföreningen. Gemensamt var att det fanns ett missnöje med där man var organiserad och därav hittade man nya lösningar på hur man organiserade sig i syfte att enbart arbeta med räddningstjänstfrågor.
Organisationsmässigt är räddningstjänsten uppdelad på ett flertal fackföreningar såsom BRF, Ledarna, Vision, Kommunal med flera. Från starten utmanade BRF andra fackförbund och i delar den svenska modellen, det har varit ett visst motarbete från en del parter. Nu blickar vi framåt där BRF och Ledarna kommer att visa att det går att samarbeta i stället för att motarbeta. Se det som starten på en ny era och inriktning, tillsammans blir vi bättre och kan mer. Vi vill här avisera och visa vår gemensamma hållning för oss och förhoppningsvis också den svenska räddningstjänsten.
KONTAKTUPPGIFTER
Anders Cederberg förbundsordförande Brandmännens Riksförbund, BRF
anders.cederberg@brandfacket.se
Kansli: 08–722 34 80
Ulf Leijon ordförande Ledarna inom räddningstjänsten
simba.65@live.se