Skogsmaskinföretaget Terri har efter sommarens skogsbränder lanserat en unik redskapsbärare med enastående framkomlighet. Ett helt nytt koncept som bygger på ledorden: Flexibilitet och enkelhet.

Jag har begett mig till Älmhult för att träffa Hans Johannson (Ägare) och Pontus Wallden (entreprenör/säljare), personerna bakom innovationen ”Terri Band-Aid+”, ett helt nytt terränggående fordon. Första gången jag träffade dessa entusiastiska entreprenörer var i höstas på Skyddsmässan, då de precis hade lanserat sin skapelse. Det är inte svårt att bli imponerad av deras fantastiska förmåga att fånga upp de behov som de anser finns i räddningstjänsten, då det handlar om nyttan av terränggående fordon. Enligt Hans & Pontus finns det idag inget professionellt byggt fordon som har tillräcklig kapacitet att kunna bära både utrustning och människor i de flesta typer av terräng. Vilka är då dessa innovatörer och vad är historien bakom ”Terri Band Aid+”?  

Hans Johansson är ägare till företaget Alfing och förutom att jobba med sina företag arbetar han även med den egna skogen. Själv ser han sig som envis, drivande, lyhörd vad kunder och marknaden säger och vill. Hans säger vidare att det viktigaste han har är sin personal:
– Att kunna ge medarbetarna resurser samt att investera i maskiner och utrustning är mycket viktigt enligt Hans.

Pontus Wallden säger att han i grunden är en entreprenör inom skog & mark, kör både skogs- och grävmaskin, han har drivit eget företag i 20 år. De senaste två åren har han arbetat som problemlösare och säljare på Terri.
-Jag har ett brinnande intresse för maskiner i alla dess former. När jag kom i kontakt med Hans så märkte vi att vi har mycket gemensamt. Vi jobbar jättebra tillsammans, säger Pontus och fortsätter: -När jag jobbar i skogen kan jag på förmiddagen komma på idéer som jag tar vidare till Hans. Förmånen att jobba med Terri är att det är väldigt korta ledtider fram till beslut.
Har kunden en ritning eller en idé, kan vi enkelt konstruera precis efter kundens önskemål.

När jag frågar om hur idén uppstod att bygga en skogsmaskin anpassad för räddningstjänsten svarar Pontus:
–  Under min semester blev jag uppringd av en kamrat som var i Ljusdal och hjälpte till med släckningsarbetet av skogsbranden och som behövde bli avlöst. Eftersom jag är en äventyrlig person och gärna ville hjälpa till så bestämde jag mig för att anmäla mig som frivillig. Jag packade bilen och åkte upp till Kårböle utanför Ljusdal.
-Jag tyckte det var nästintill skrämmande när jag såg hur dåligt förberedda vi var uppe i Ljusdal. Vi fick fem motordrivna pumpar från MSB, tre gick inte att starta då de saknade allt ifrån startsnöre till förgasare, så vi fick börja med att skruva ihop maskinerna. – Redan då började jag tänka, hur ska detta sluta? Det fanns bl.a. gamla bandvagnar som inte gick att köra pga. att de inte hade fått blyersättning i bensinen. Som maskinentreprenör försöker man alltid hitta bättre lösningar. Det var i samband med det som jag började jag tänka på Terri Band Aid+!


Hans Johansson och Pontus Wallden

I Ljusdal så var det många lantbrukare med traktorer och tankvagnar som var på plats och hjälpte till i släckarbetet. Lantbrukare är som regel otroligt uppfinningsrika och riktiga problemlösare. Är det trasigt så lagar man det, eller kommer på någon bättre lösning för att få saker att fungera!
Pontus berättar vidare: När jag varit hemma ett dygn så ringde jag Hans under semestern och berättade för honom att jag sett ett behov, att tillverka en Terri med rostfri tank och med utrustning för att släcka bränder som man snabbt kan sätta in. Hans beställde material och när semestrarna var slut så började vi bygga vår nya maskin för premiärvisning på skyddsmässan i oktober.


Terri Band Aid+ i fabriken.
På några minuter är flaket avställt.

Bra samarbete med Räddningstjänsten i Älmhult

När vi började bygga Terri Band-Aid+ så tog vi kontakt med Räddningstjänsten i Älmhult.
-Vi kan skogsmaskiner men vi kan inte släcka bränder! Istället för att hitta på egna lösningar bad vi räddningstjänsten om hjälp med det brandtekniska och de olika applikationer som i dagsläget har blivit en framgångsfaktor, t.ex. det här med att kunna rulla upp slang är ju ett enormt krävande arbete efter en brand. Då tillverkade vi en hydraulisk upprullningsfunktion.
-Räddningstjänsten i Älmhult har varit oerhört hjälpsamma och vi har fått väldigt många bra tips och råd. Räddningstjänstens kreativitet visade sig vara mycket viktig. Detta samarbete har genererat en genomtänkt terränggående redskapsbärare med stor potential och med den senaste tekniken vad gäller elektronik och hydraulik under huven. Motorn kommer från Kubota och har den senaste miljöklassningen.

Flexibel maskin

Terri Band-Aid+ erbjuder ett helt koncept av olika lösningar och applikationer för flera typer av insatser i skog och mark. Då Terri har alla de olika produktionsstegen inhouse, så kan specialiserade kundanpassningar lätt göras. Här följer några olika varianter på utrustning som den kan utrustas med:

  • olika flaklösningar, hjälputrustning som lätt kan bytas (specialflak) för transport av material eller montage av bårar för skadade
  • Kran för olika typer av lyft kan monteras (djurlivräddning).  
  • System för slanginrullning (hydrauliskt)
  • vattentank med pump och upp till 1500 liter (lastkapacitet 2000 kg totalt), löstagbar vattentank, (tank-växelsystem).
Hydraulisk Slangrullare

Jag har sett Terris maskin i produktionsstadiet och vinsterna är att den är flyttbar, har hög bärighet och kan ta sig fram i terrängen. Att den kan utrustas med flak och kran ökar användningsområdena.

Lars Nilsson, Räddningschef – Räddningstjänsten i Älmhult

Eftersom Terri Band-Aid+ har lågt marktryck och drivning på båda bandparen (stor anläggningsyta mot marken), kan den köra med fullt lass på alla ställen där en människa kan gå. Den har en stor hytt och ger intrycket av god komfort, instrumenteringen ser logisk ut och man får känslan av att den är lättkörd. Maskinens storlek och vikt gör den lätt att transportera på ett släp och kan därmed snabbt vara på plats för att minska brandens omfattning i skogen. Terri Band-Aid+ kan bli ett bra tillskott för räddningstjänsten.

För Terri ”in action” gå in och titta på deras nya film som ligger på www.terri.se

Text: Lotta Reyes