Nu finns en uppdaterad sammanställning för 2024, som bygger på räddningstjänsternas händelserapporter. Då antalet elfordon ökar i samhället, ökar också antalet bränder. Antalet bränder i elsparkcyklar ökar dock snabbare än andra kategorier.
Sammanställningen ger en bild av hur mycket det brinner i el eller el-/hybridfordon. Totalt har 174 bränder eller tillbud skett i sådana fordon under 2024 (att jämföra med 2023 då det var 117). Flest bränder under 2024 har skett i elsparkcyklar, 78 stycken, följt av bränder i personbilar 40 stycken och i elcyklar, 37 stycken. Bränderna i elsparkcyklarna har skett främst vid laddning av batteriet.
Batterier ska laddas på ett säkert sätt och ha alltid en eller flera fungerande brandvarnare hemma. Det är inte lämpligt att ladda cykelbatteri eller en elsparkcykel i hallen eftersom hallen oftast är en utrymningsväg.
Bränder i personbilar
I slutet av 2024 fanns knappt 900 000 bilar med el eller el-/hybrid och nästan 4,1 miljoner bilar med andra drivmedel (bensin, diesel, etanol och gas) i trafik i Sverige. Under 2024 var 40 el-/hybridfordon inblandade i en brand där räddningstjänsten har fått larm om händelsen. Motsvarande siffra för 2023 var 38 bränder. Totalt brann det under 2024 i drygt 3 100 personbilar oavsett bränsle per år i Sverige, inklusive anlagda bränder i fordon med förbränningsmotorer och elfordon.
Ladda säkert
Ha koll på vilken typ av batteri som finns i fordonet, då olika batterier medför olika risker. För litiumjonbatterier, som oftast finns i elcyklar och elsparkcyklar, finns framförallt två risker:
- termisk rusning som kan starta en brand i batteriet och i värsta fall en explosion samt
- farlig brandrök.
När det gäller batterier till mindre eltransportmedel som laddas i bostaden rekommenderas att laddning sker under uppsikt och inte i närheten av brännbara material. Om batterier laddas inne i bostaden är det viktigt att det finns fungerande brandskydd såsom brandvarnare, pulversläckare och brandfilt, då kan du få tidig varning och agera snabbt. Det är även viktigt att alla i bostaden vet hur de tar sig ut ur huset om det börjar brinna. Var även uppmärksam på batterier – ett skadat batteri har en större risk att börja brinna. Sladd och laddare som har synliga skador bör bytas ut.
Ny vägledning om säker utbyggnad och användning av laddinfrastruktur
I slutet av maj kommer MSB, tillsammans med Elsäkerhetsverket och Boverket, publicera en vägledning om säker utbyggnad och användning av laddinfrastruktur, vilket är ett resultat av ett gemensamt regeringsuppdrag. Vägledningen ska ge stöd kring planering, installation och användning av laddinfrastruktur för ellastbilar, elbussar och elbilar. Den ger även råd om laddning och förvaring av batterier för mindre elfordon, som exempelvis elcyklar. Målet är att det ska bli enklare att hitta information gällande säker utbyggnad av laddinfrastruktur, samt hur man ska ladda fordon på ett säkert sätt.
Källa: MSB