Räddningstjänsten i Eskilstuna har köpt in kolunderställ till två personer som ska testa hur det fungerar. Vi frågar räddningschefen Camilla Dahlén i Eskilstuna varför det inte köps in fler ställ så det finns tillgängligt för alla brandmän. 

Hur arbetar ni med konceptet friska brandmän?
– Vi använder oss av det konceptet och startade för ca 10 år sedan. Det byggdes om så vi bättre skulle kunna skilja smutsigt från rent. Det köptes in en del utrustning, togs fram nya rutiner och utbildade enligt konceptet friska brandmän. Vi jobbar medvetet med friska brandmän.

Hur ställer du dig till att IARC beslutat att klassa brandmannayrket som cancerframkallande?
– Det kanske är rimligt på internationell basis. Hur brandmän jobbar och vilken skyddsutrustning de använder och rutiner man har för att skydda sig skiljer sig ganska mycket åt mellan olika delar av världen. Sverige har ett högt säkerhetstänk inom räddningstjänsten i relation till många andra länder.

Anser du att det finns en förhöjd cancerrisk för brandmän?
– Det finns olika studier som visar på olika resultat internationellt sätt. I Sverige har Karolinska institutet gjort studier på svenska brandmän. Den första visar på förhöjd risk för magcancer som egentligen inte har så mycket att med rök och giftiga gaser att göra utan berodde mer på skiftarbete och hur man åt.

Uppföljningen vid 2020 såg de ingen generell förhöjd risk förutom hudcancer. Sedan finns det fler studier som visar på fler olika varianter av cancer. Jag tycker inte att det finns någon entydig forskning som visar att en viss typ av cancer som är kopplad till brandmän.

Hur skyddar ni era brandmän mot de giftiga och cancerframkallande gaserna från brandrök?

– Det är på en mängd olika sätt. I första hand är det andningsskydd med helmask och komprimerad luft. Tät klädsel med underställ, larmställ, handskar och huva. Och rutinerna för friska brandmän som att ta av kontaminerad klädsel på skadeplatsen efter insatsen och förvara dem i påsar utanför hytten på vägen hem. Duscha så snart man kommer hem, tvätta allt kontaminerat och använda munskydd och plasthandskar när utrustningen hanteras.

Anser du att ett skydd mot giftiga brandgaser på era brandmän är en fråga om ekonomi?
– Ekonomin är inte den viktigaste punkten men som verksamhetschef så vill jag alltid ha ett kostnad och nytta perspektiv.

Kommer ni att skaffa kolunderställ till era brandmän?
– Vi har skaffat ett par stycken för att prova men vi kommer inte i nuläget skaffa det i någon större omfattning till all personal.

Borde inte kolunderstället ingå i en standardutrustning för brandmän?
– Då skulle jag vilja veta att det behövs. Min bedömning är att vi har inte så stora risker för cancer. För respektive brandman är det sällan man utsätts för de här partiklarna och vi har en massa andra åtgärder för att skydda dem från partiklar och giftiga ämnen. Jag har förstått att kolunderställen filtrerar bort mycket mer än det vanliga larmstället, åtminstone de första 20 tvättarna. Där kommer kostnad och nytta perspektivet, hur mycket behövs filtreras bort egentligen?

Camilla Dahlén säger att Eskilstuna räddningstjänst har en budget på knappa 500 000 kronor per år till att köpa in skyddsmaterial och kläder. Camilla Dahlén har i nuläget beslutat att inte köpa in några fler kolunderställ.

 

Fredric Persson

Kommentar till Camilla Dahlén

Den studie Camilla hänvisar till gjord av Bigert Karolinska institutet är en omdiskuterad studie som tolkas som sanningen av Sveriges brandchefer.

Studien av Bigert är en 2.0 av en tidigare studie på samma underlag av brandmän. Underlaget är 1080 brandmän som arbetat i dåvarande Stockholms Brandförsvar mellan 1931 och 1983. Studien bygger alltså på ett underlag på brandmän med ett snittfödelseår som är 1925 och där de äldsta är födda 1881, alltså under den tid då Sverige gick från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle.

Studien är en fortsättning på en studie från Tornling, Karolinska 1994 på exakt samma underlag. Tornling kom fram till helt andra resultat som visade på förhöjd cancerrisk av magcancer och hjärncancer. 

Åter till Bigert 2.0 så saknas helt minst tre diagnoser av testikelcancer, hjärncancern är försvunnen och slutsatsen av magcancer är den kost brandmän äter. Det är den enda studie i hela världen på brandmän som jag känner till som påstår att förhöjd cancerrisk beror på den mat brandmännen äter? 

Camilla Dahlén och många kollegor till henne visar på total okunskap av sambandet mellan brandman och cancer. Det är cyniskt att ta till sig en bristfällig studie och se det som sanningen. Ta till er den forskning som finns, jo det finns nyare forskning på 16 000 brandmän från de nordiska länderna.

Enligt Arbetsmiljölagen har arbetsgivaren ett ansvar att se till att ingen ska bli sjuk av sitt arbete. Finns risken att bli sjuk som forskningen visar så ska arbetsgivaren arbeta för att ta bort den risken.

Anders ”Ankan” Cederberg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here