I oktober-24 samlade Statsminister Ulf Kristersson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin till en pressträff för att presentera den nytillträdde generaldirektören för MSB, Mikael Frisell (tillträdde 1:a november-24). De förklarade också att myndigheten MSB kommer kommer att byta namn till Myndigheten för civilt försvar från och med den 1 januari 2026.
Statsministern inledde pressträffen med beskrivningen:
– I ljuset av Ukraina och mellanöstern samt det förhöjda hotläget så sker det ganska stora saker i Sverige när det gäller civilförsvar. Han sa också att Sveriges civila försvar har varit kraftigt eftersatt och att det i praktiken lades ner 2009.
Kriget i Ukraina visar väldigt mycket om hur viktigt det civila försvaret är. Som exempel nämnde statsministern att om man förstör ett lands elsystem, sjukhus eller vattenförsörjning så förstörs möjligheten att försvara sig militärt. Sverige går nu därför från ett civilförsvar dimensionerat för kris till ett civilförsvar dimensionerat för krig. Statsministern sa också att civilförsvarsfrågorna flyttas från Justitiedepartementet till Försvarsdepartementet.
Regeringens ambition är att bygga upp civilförsvaret långsiktigt
Minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin sa på pressträffen:
– Man ska förstå att MSB en gång skapades mer eller mindre som en antites till det civila försvaret. När det civila försvaret lades ned så städades det också ut som koncept, som begrepp och som ett förhållningssätt. Den inriktningen från 2009 sätter vi nu, en gång för alla, punkt för.
Att MSB byter namn är en del av en kulturförändringsresa, en förändring och ett förtydligande att myndigheten är en toppnod i det civila försvaret. Det kommer tydligt att manifesteras i styrande dokument samt synas i det inriktningsbeslut som kommer att fattas av regeringen efter det att riksdagen har beslutat om totalförsvarspropositionen.
Myndigheten ska fungera som det centrala navet i samordningen av samtliga aktörer i det civila försvaret. På en nationell nivå ska myndigheten stå för planering och ledningsstöd till regeringen och därmed utgöra regeringens främsta verktyg för att säkerställa att samhället är förberett för kris, höjd beredskap och i värsta fall krig.
Carl-Oskar Bohlin poängterar att hanteringen av fredstida kriser inte kommer att bli mindre viktigt utan det är en av myndighetens kärnuppgifter. Men det som görs nu är att tydliggöra och markera hur den svenska beredskapen ska dimensioneras – den ska ytterst klara av att hantera krigets krav.
MSB genomgår ett större förändringsarbete
Stora delar av cyber och informationssäkerhetsverksamheten kommer att flyttas till det nationella cybersäkerhetscentret. Det kommer att ledas av FRA för att få ett tydligare fokus och en framdrift i de här frågorna.
De delar i MSB:s verksamhet som handlar om räddningstjänst, skydd mot olyckor och åtgärder inom befolkningsskydd ska organiseras som en särskild del av myndigheten. Det har och göra med att MSB har två roller som kan sammanblandas idag, den ena är den som sektorsansvarig myndighet och den andra är den här toppnoden över de ansvariga myndigheterna. De här organisatoriska förändringarna, som också har föreslagits av Försvarsberedningen, ger en större tydlighet i det kommande uppdraget och den kursomläggning som nu genomförs. Myndighetens kultur ska förändras och det behöver ett framåtlutat ledarskap. För att driva förändringsarbetet har regeringen valt ut Mikael Frisell att leda det som kommer att bli Myndigheten för civilt försvar in i framtiden.
Fredric Persson
Källa: regeringen.se