Den tidigare pensionslösningen (SAP-R) för brandmän gav cirka 73 procent av lönen och kunde tas ut tidigast från och med 58 års ålder och fram till månaden innan du fyllde 65 år. Det var en bra garanti för de brandmän som inte längre kände att man orkade med skiftarbete. 

Många brandmän upplever med stigande ålder att nattarbete påverkar hälsan. Arbetade tillsammans i många år med en brandman som hade olika typer av allergier och eksem vilket självklart påverkade hans allmäntillstånd. Där varje nattpass var stressframkallande i väntan på larm som kunde vara från den lilla insatsen till den oväntade stora insatsen, där varje natt med eller utan larm var en stressfaktor som gjorde att brandmannen gick hem trött efter nattpasset och var jetlaggad till nästa arbetspass. Träffade brandmannen i fråga efter hans pensionering, han hade aldrig mått bättre än nu när han fick sova utan stressfaktor och hör och häpna, allergier och eksem hade försvunnit.

Kraven för de som har haft möjligheten att behålla gamla SAP-R är att du ska ha arbetat 30 år i räddningstjänsten, varav 25 år i utryckningsstyrka, och att du arbetar huvudsakligen i utryckningsstyrka när du ansöker om pensionen. Bekymret är att de som har 30 år i anställning och 25 år i utryckningstjänst blir av med sin intjänande pension om de avslutar sin anställning i annan tjänst av hälsoskäl eller av andra orsaker, som lök på laxen blir det till att arbeta fram till 67 år. Tydligt är att ett flertal arbetsgivare tolkar avtalet till egen fördel vilket ”tvingar” kvar brandmän i skifttjänst till den dag brandmannen har möjlighet att gå i pension. En annan tolkning är de räddningstjänster som inte släpper de fonderade pengarna till nästa räddningstjänst den dagen brandmannen vill byta arbetsgivare, vad sägs om den inlåsningseffekten? Dessutom är det upp till arbetsgivaren att bevilja ansökning om 12 % pensionsavsättning för de brandmän som har fyllt 58 som vill arbeta vidare.

Vad hände med brandmannens intjänande pensionspengar? De pengar som är fonderade för varje brandman enligt gamla SAP-R borde betalas fullt ut när kriterierna är uppfyllda. Nu används fonderade pensionspengar till verksamheten och i princip är våra pensionspengar en skuld för arbetsgivaren, alltså pengar som inte finns.

Nu är ju inte gamla SAP-R pensionsgrundande från 58 till 65 men gav ändå möjligheten att arbeta med något annat fram till 65 år och få en bra allmän pension. 

Vill man ha en bra allmän pension är det arbete som gäller fram till riktåldern. Riktåldern styr när du tidigast kan ta ut allmän pension eller få garantipension. Den ska följa medellivslängdens utveckling som nu är 67 år för de födda innan 1966, för de som är födda mellan 1968–1980, 68 år, mellan 1981–1996, 69 år och för de brandmän som nyanställs idag är riktåldern enligt prognos 70 år. 

Nu har jag svårt att se 70-åriga brandmän springa på tak och vara rökdykare framför mig, det tror jag även de som nyanställs idag har. Alla kan ju inte bli befäl. Yrket som brandman tenderar att bli ett genomgångsyrke där vi tappar mycket av den erfarenhet yrket som brandman bygger på. 

Den tidigare pensionslösningen var inte fulländad men ändå bra för sin tid och borde i ny utformning kunna göras betydligt bättre för våra brandmän. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here