90-talet utställare från hela Europa deltog vid årets rekordstora upplaga av branschmässan ”Brand & Räddning” vid Gränsö slott i Västervik 15-16 maj. Antalet besökare uppgick till närmare 400, mest räddningstjänstpersonal.

Mässan – den största i sitt slag i landet – arrangeras sedan 2016 årligen på Gränsö slott, en hotell- och konferensanläggning fem kilometer utanför centrala Västervik. Alla hotell i Västervik är alltid fullbelagda under dessa dagar.
– Det är viktigt att vi har en sådan här mässa i Sverige, där man kan se vad som händer inom det här specialområdet och där all ny teknik och utrustning visas, säger Peter Helge som till vardags är operativ verksamhetschef vid Räddningstjänsten i Västervik.
Det är han som tillsammans med Västerviks tidigare räddningschef Pierre Strid och företaget Westervik 24/7 AB arrangerar den mässa som vänder sig till brandmän, poliser, kustbevakare och alla andra som på olika sätt är verksamma inom brand- och räddningsbranschen.

Utställare och besökare på årets mässa, i strålande sommarväder, från hela Sverige. De som rest allra längst har tagit sig ända från Sundsvall och Ystad.
Saneringsföretaget Skadeservice AB visade upp nya effektiva plåtbarriärer för översvämningar, och vattenfyllnadsbara barriärer för att både styra och samla vattenmassor på villovägar.
Man visade även upp sitt mobila vattenreningsfilter för släckvatten, marksanering, PFAS och olja.

Era Marine AB hade sina senaste, mycket avancerade undervattensdrönare på plats på Gränsö under dessa dagar.
Företaget erbjuder en mångsidig portfölj av undervattenstekniktjänster, bland annat undervattensinspektion, sjömätning, 3D-scanning med stereokamera, strömmätning och kartläggning samt tunnel-profilering och -inspektion.
– Våra fjärrstyrda farkoster kan med griptång och sonar utföra i princip alla typer av undervattensarbete inklusive många militära uppgifter. Ned till tusen meters djup, säger Edvin Tousi på Era Marine AB.

Från en monter intill skickar Robin Swärd från företaget Armatech upp sin tjudrade drönare ”Fotokite” till 45 meters höjd, varifrån den med hjälp av 16 x zoom kan ge exempelvis Missing People, räddningstjänst, polis och andra en suverän överblick över ett stort område för att hitta saknade personer och upptäcka bränder.

Christofer Nilsson från Coldcut Systems står en bit ut på bryggan nedanför Gränsö slott med en supereffektiv skärsläckare i sin hand. Med hjälp av abrasiv, ett slags sand, och ett vattentryck på hela 300 bar skär man igenom precis alla byggnadsmaterial inklusive stål, visar han.
– Med skärsläckaren kan vi släcka bränder från en säker plats, utifrån, utan att behöva gå in i hög värme och giftiga gaser.

System Edström Bilinredningar AB finns med för första gången på Gränsömässan. Man bygger om alla fordon för alla typer av användares förvaringsbehov.

Även vägmärkestillverkaren ProVia fanns för tredje året på plats för att visa upp det allra senaste vad gäller starkt lysande vägskyltar för temporära vägavstängningar. Vilket bland annat gör räddningstjänstens arbete säkrare.

Vid en stegbil av märket Bronto tillhörande Sydöstra Skånes Räddningstjänst står brandmannen Isak Åman.
Han låter Swedish Firefighters utsände få följa med upp till 35 meters höjd  i korgen på fordonets skylift. Det är verkligen högt, sisådär tio våningar upp.
Nedanför oss breder en grönskande och vacker vy över mässområdet, Lucernafjärden och hela centrala Västervik ut sig.

Text och bilder: Kjell-Arne Karlsson