Samtidigt som temperaturen stiger, stiger också oron för fler bränder. Minnen från 2018 gör oss påminda och SMHI:s karta lyser rött med hög risk för skogsbrand. Regeringen försöker lugna med uttalanden om att läget är under kontroll och att beredskapen är god. Det stämmer att beredskapen har förbättrats sedan bränderna 2018, men mycket mer kan göras. Sverige behöver fler deltidsbrandmän.
Det finns närmare 16 000 brandmän i Sverige, och av dem är nästan 11 000 deltidsbrandmän. På grund av byråkrati och luckor i a-kassa-systemet finns en berättigad oro att deltidsbrandmän som förlorar sitt huvudsakliga jobb lämnar räddningstjänsten. Detta för att regler i a-kassan gör att personer som blir arbetslösa kan gå miste om ersättning, om de fortsätter hoppa in som deltidsbrandmän. Det håller inte, vi behöver en förändring i A-kassereglerna redan nu!
I en pandemi där flera dagligen förlorar sina jobb och ekonomin svajar kan vi inte räkna med att deltidsbrandmännen har möjlighet att behålla sitt uppdrag. De måste värna om sitt eget hus, samtidigt som risken för bränder i andras ökar kraftigt. Det måste gå att skydda våra deltidsbrandmän, här och nu.
SKR rapporterar att de ser exempel på räddningstjänster som kan förlora upp till en tredjedel av sin personalstyrka och att bemanningsläget riskerar att bli akut redan i sommar och även under hösten.
Det är bra att regeringen inte vill upprepa sommaren 2018, det vill ingen. Det är däremot problematiskt att man inte har hunnit eller inte velat prioritera fler åtgärder för att även vid en ekonomisk kris kunna behålla våra deltidsbrandmän. Kommunerna har absolut ett särskilt ansvar men vi moderater vill se en snabbare och tydligare statlig krisledning som leder Sverige genom de uppenbara risker med fler bränder. Vidare kan utbildningen av räddningstjänstpersonal bli mer kompetensdriven och villkoren för deltidsbrandmännen förbättras. Åtgärder som kan bli avgörande för att rädda skogsägare, livsmedelsförsörjningen och djurlivet. Åtgärder som kan komma vara helt nödvändiga för att stärka hela Sveriges räddningstjänst.
Alexandra Anstrell (M)
Riksdagsledamot, Stockholms län