Brandhjärtan är en stiftelse som genom allmänhetens bidrag hjälper till i livets svåra stunder. Ambitionen är att ge kraft till de barn som kämpar med svårigheter som ingen ung ska behöva genomgå. När ett barn har en extra svår tid i livet så vill vi finnas där och ge stöd och omtanke. Med bidrag skapar vi en förändring och bättre förutsättningar!

Ilona och Linnéa

Ilona: 46 år, har fem barn + 1 bonusbarn. Bor på Frösön i Jämtland. Har jobbat i 3.5 år inom Medelpads räddningstjänstförbund som heltidsanställd brandman. Har varit tränare i många år inom fotbollen (barn/ungdomar) och själv spelat aktivt.

Linnéa: 28 år, från Örnsköldsvik, bor i Sundsvall. Har jobbat som heltidsbrandman i två och halvt år på Medelpads räddningstjänstförbund.

Hur kom vi på iden?

Ilona kom på iden med en stiftelse. Hon har alltid velat hjälpa barn och ungdomar och när hon började som heltidsbrandman på Medelpads räddningstjänstförbund så tog hon tillfället i akt eftersom brandmän ofta träffar familjer och ungdomar som har det kämpigt på olika sätt.
Ilona började fundera om brandmän kunde göra något för dem på fritiden och då väcktes tankarna på en insamlingsstiftelse. Hon spred sina idéer och många ville stötta Ilona, och däribland hittade hon en samarbetspartner i brandmannen Linnéa. Linnéa tycker att Ilona hade kommit på en så bra ide så hon kände på en gång att jag ville bli en del av arbetet.

Vi tycker att man aldrig ge upp för det svåra. Vi har stöd att vi i vår arbetsvardag kan förstå och hantera situationer. Stor nyckel till vår stiftelse är att alla vi pratar med vill hjälpa till, och att vi tillsammans är lika målmedvetna att vi alla kan göra någonting, och det här är vårt sätt att bidra. 

Hur har arbetet gått tills vi äntligen kunde börja ta in ansökningar? 

Det tog lång tid innan vi kunde börja ta in våra första ansökningar eftersom det här var helt nytt för oss båda. Stadgar skulle skrivas, revisor behövdes, godkännande från banken. Vi planerade mycket hur vårt arbete skulle gå till, vilka vi ville hjälpa, hur vi skulle få in pengar och hur vi skulle göra för att nå fram till de som behövde oss mest. Som tur är så har vi varandra och våra olika personligheter kompletterar varandra, där ena har en brist fyller den andre på. Ilona bubblar av idéer medan Linnéa är realisten. 

Vilka vill vi hjälpa? 

Vi vill komma åt de som har det svårast. Alla barn som är bosatta i Sverige, upp till 18 år kan ansöka till vår stiftelse. Eftersom vi vill komma åt de mest utsatta så har vi en bred spridning på de kriser som vi väljer att hjälpa. Det kan vara allvarliga sjukdomar i familjen, familjemedlemmar som har gått bort, olika typer av olyckor, eller ungdomar i missbruk eller missbrukande föräldrar.  Vi vill hjälpa barn som går igenom saker som ingen ska behöva genomgå. Vi brinner för att hjälpa! 

Hur har vi gjort för att synas? 

Sedan vi gjorde uppropet för Brandhjärtan så har vi varit med i Sundsvalls dagstidning, Aftonbladet via nätet och Facebook, vi är med ett nätverk där vi har kontakt med socialtjänst, polis och präst. Vi är själva inga proffs men kan förhoppningsvis skapa kontakt om någon inte vet vem de ska vända sig till. 

Vi behöver all hjälp för att synas.

Vilka har vi hjälpt? 

Sedan vi startade har vi bland annat hjälpt ett barn som drabbades av en hjärntumör och vi hjälpte honom att bocka av en av drömmarna på hans bucket-list. Vi hjälpte ett barn som förlorade sitt hus i en brand och en familj där pappan hade en begränsad tid att leva, familjen fick en helg på skara sommarland. Vi har ordnat ett kalas på brandstationen för ett allvarligt sjukt barn och vi har samlat ihop kläder och leksaker till en liten kille där familjen har tuffa tider. Har ordnat en helg på annan ort för syskon som mist sin storebror. Låtit några av våra kollegor kommit med julklappar till några barn som har haft det tufft en längre tid på sin skola. Varit på ljusmanifestation för en kille som blivit mobbad i sin klass. Det är några exempel på vart vi har lagt fokus på vårt första år. 

Så här ansöker du

För att ansöka till oss så skicka ett mail till brandhjartan@gmail.com och berätta om den situation ni har och hur Brandhjärtan kan hjälpa till. 

Hur får vi in bidrag? 

Vi får in pengar via frivilliga bidrag från privatpersoner och företag. Vi anordnar då och då tävlingar för att försöka få in bidrag. Insamlingen ska drivas med hjälp av donationer från privatpersoner och företag samt genom egna aktiviteter. 

Ilona ordnade ett motionslopp med namnet: ”Spring för livet” i Vilhelmina där hon har växt upp. Det gav bra respons och det ska vi göra igen och kanske även utöka det till att gälla andra städer. Om du vill vara med och hjälpa de som behöver det mest swisha till 123 124 41 85. Eller sänd hjälp via banköverföring. Bankgiro: 889-0782 brandhjärtans insamlingsstiftelse. 

Framtiden?

Vi vill att brandhjärtan ska spridas i hela landet! Brandhjärtan har en princip och det är att när vi har fått in en ansökan som vi väljer att gå vidare med så vill vi att barnet ska få en första kontakt med en brandman. Den brandmannen träffar familjen, pratar med dem om deras situation. Eftersom vi är där som brandmän så hoppas vi också att vi kan vara en förebild för barnet. Vi själva kan tyvärr inte träffa alla barn eftersom de är utspridda över landet därför behöver vi hjälp. Det finns inga krav på att brandmannen ska ha kontakt med familjen efter besöket. Just nu behöver vi ambassadörer som vill hjälpa oss i arbetet! Skicka ett mail till brandhjartan@gmail.com och berätta i vilket område som du kan tänka dig att besöka familjerna. 

Annat? 

Vi vill påverka kommuner och landsting om vilka problem som finns för barnen vi hjälper. Ge individuellt medmänskligt stöd för barn som inte fått den hjälp som är nödvändig för sitt tillfrisknade. Vi vill samarbeta med områden som sjukvård, kommun, hjälpmedelscentraler, psykologer, ungdomsmottagningar och organisationer inom olika områden, där vi kan få hjälp och stöd för barn och ungdomar upp till 18 år. Fördjupa oss i hur vi kan främja psykisk hälsa både i förebyggande syfte och kompetens. 

Vi är båda instruktörer i första hjälpen till psykisk hälsa och har precis satt igång med att utbilda personal på räddningstjänsten.