BRANDMÄSSA Robert Åberg hade sträckkört ända från Kiruna för att den 14–15 maj, som en av över hundra utställare, kunna vara med på 2025 års stora Brand- och Räddningsmässa vid Gränsö Slott strax utanför Västervik.

Halvvägs på den 160 mil långa resan från Kiruna plockade Robert ”Robban” Åberg upp medhjälparen Lars Zackrisson i Östersund. Tillsammans visade de på mässan upp en helt ny typ av sexhjuling, med tillhörande tankvagn, från Yamaha.

– Fordonskombinationen tar sig fram för att släcka bränder även i den mest tuffa terräng, garanterar Robban Åberg.
Brand- och Räddningsmässan – den största i sitt slag ilandet – arrangeras sedan 2016 årligen på Gränsö slott för branschfolk i Norden och för utställare från hela norra Europa.
Mässan ger möjligheter att knyta värdefulla kontakter och samarbeten inom branschen. Här visas upp det senaste av tekniska framsteg, strategier och metoder inom brand- och räddningstjänst, civilt försvar, höjd beredskap och klimatolyckor. Till exempel översvämningsskydd.
Antalet besökare uppgick även i år till närmare 400, mest räddningstjänstpersonal från Sverige och Finland. Piotr Kumor från företaget ”Mist-Tech” har kört ända från Polen i sin fina polska brandbil. Kumors fiffiga brandsläckningsutsrustning bygger på en helt ny teknik där en vattendimma bestående av ganska stora droppar under medelhögt tryck effektivt släcker bränder i bilar, lastbilar, lägenheter samt elektriska bränder.

Brandmässa i Västervik

Från finska Rauma, 92 kilometer norr om Åbo längs den finska västkusten, hade ett helt gäng från denna stads räddningstjänst kommit. De hade med sig en rekordhög stegbil, vars främsta styrka är att den kan jobba extremt långt ut i sidled på sin maximala arbetshöjd.
Med var också Fredrik Simola från företaget Vema Lift AB som sålt stegbilen för cirka 7,5 miljoner kronor.
– I korgen i toppen kan du lyftas rakt upp 42 meter, och samtidigt dessutom 33 meter åt sidan, berättar Fredrik Simola.
Känslan att åka med brandmannen Jukka Riepponen i korgen på 42 meters höjd var jämförbar med att flyga helikopter. Korgen klarar hela 600 kilos last i sina ändlägen.

Några utställare som inte alls gillade vårens torka var syskonen Anna och Peter Nero från familjeföretaget Inero AB i Smålandsstenar. De säljer mobila översvämningsbarriärer som kan monteras upp längs flodstränder, runt hus med mera.
– Det unika med dessa barriärer är den patenterade låsningen mellan de stödjande aluminiumsektionerna, förklarar Anna som berättar att man i dag samarbetar med en rad räddningstjänster runt om i Sverige.

Malin Kyllesjö har jobbat med hundar i mer än 40 år. Nyligen kläckte hon den unika idén att lära hundar förebygga skogsbränder. Innan det börjar brinna.
– Med hund kan man i ett tidigt skede upptäcka glödhärdar djupt nere i marken, säger Malin som i dag tillsammans med kollegan Karin Löwenborg driver företaget Team Skogsbrandhund-Kyllesjö.
I och med det hade begreppet skogsbrandhund skapats. Malin och Karin stack ut bland alla de drygt hundra utställarna på årets Brand- och Räddningsmässa på Gränsö slott.
– Efter ett rejält åskväder med många blixtnedslag kan en glöd ligga och pyra långt ned i marken i tre, fyra dagar innan en skogsbrand plötsligt uppstår. Våra hundar kan med sina känsliga nosar snabbt upptäcka dessa glödhärdar innan en förödande skogsbrand hinner starta.
– Hundarna kan därigenom rädda både stora ekonomiska värden, och till och med förebygga personskador och liv,säger Karin som berättar att dessa specialhundar kan användas även vid efterbevakning och sedan räddningstjänsten lämnat en brandplats.
I dag sätter myndigheterna ofta in brandflyget för att spana efter nystartade bränder när det börjat torka upp i markerna några dagar efter åska med blixtnedslag. Att använda skogsbrandhundar är dock ett betydligt billigare alternativ. Karin och Malins företag med skogsbrandhundar samarbetar bland annat med Brandskyddsföreningen och restvärdesledaren i samband med en brand.

Interspiro AB visade på mässan i Västervik upp sitt sortiment av avancerade andningsskydd och dykutrustning. Företaget jobbar med andningsskydd och utrustning för dykning, rökdykning, flykt och räddningsuppdrag. Företaget utvecklar en rad premiumprodukter för extrema situationer till militär, polis, industrier, rederier och räddningstjänster över hela världen. Det är Peter Helge, till vardags operativ verksamhetschef vid Räddningstjänsten i Västervik, som tillsammans med Västerviks tidigare räddningschef Pierre Strid och företaget ”Westervik 24/7 AB” arrangerar den mässa som vänder sig till brandmän, poliser, kustbevakare och andra verksamma inom brand- och räddningsbranschen.

Text och foto: Kjell-Arne Karlsson
Länk till nästa års brandmässa!
Firefighters
Bild: skärmdump www.westervik247.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here