Det är tydligt att det görs stora satsningar på det civila försvaret och räddningstjänst under höjd beredskap, RUHB. Men görs det överhuvudtaget något för att stärka svensk räddningstjänst under nuvarande beredskap?

I förra numret av SFF nämnde jag i slutet ifall räddningstjänsten skulle vara statlig? Vad har då hänt sen jag skrev detta? Jo, regeringen har lagt fram sitt förslag till budget och bland annat så vill man att studenter på polisutbildningen ska slippa studielånen, vilket ska locka fler att bli poliser. Skulle samma förfarande locka fler tex till SMO om staten tar över ansvaret för räddningstjänsten och erbjuder betald utbildning? Och om vi ändå är inne på samma spår, kan man tänka sig att regeringen i så fall även gör en rejäl lönesatsning för både hel- och deltidsbrandmän? Det har man gjort för poliser tidigare. 

Tanken är kittlande, men är den realistisk? Varför inte, BRF har ansett under väldigt lång tid att lönen för hel- och deltidare är alldeles för låg. En heltidare har bland annat schemat lockat, men så är det inte längre pga arbetstidsdirektivet och för en del då med utebliven dygnstjänstgöring. För deltiden har MSB med flera, i ett projekt, tagit fram rekryterings-befrämjande åtgärder, vilken effekt kommer dessa att ge på sikt?
Varför har man inte satsat rejält på en löneökning? Jo, för att dels så handlar det om neddragningar i budget för vissa räddningstjänster. Det handlar också om att en del arbetsgivare tycker att lönen för en deltidsbrandman är bra. Dock så vet vi att en del räddningstjänster, stora sådana, tycker precis tvärtom. De både kan och vill göra en ökning av lönen för att behålla sina brandmän, men kommer de att göra något för att detta ska bli verklighet? Kommer de att försöka påverka politiken och få till en satsning på lönerna? Därför ska det bli väldigt intressant framöver när det ska göras en översyn av arbetstider för heltidare samt av avtalsvillkoren för deltidare. BRF kommer att vara rejält framåtlutande i detta arbete. 

Vi ser också att när civilpliktsutbildningen har gjort sitt inträde på MSB:s skolor i Revinge och Sandö så fick utbildningen för deltidare, GRIB, flytta ut. Man kan konstatera att de två skolorna inte räcker till. Därför har man from 2025 lagt ut utbildningen för externa aktörer att driva men också möjlighet för enskilda räddningstjänster att ta över vissa delar, fast utan ekonomisk ersättning. Hur många räddningstjänster som anammar denna möjlighet återstår att se. 

Mycket av ovanstående är ju såklart kopplat till ekonomi och då vill jag även belysa att den kommunala räddningstjänsten ska upprätta handlingsprogram som ska styra verksamheten utifrån hot- och riskbild. Politiken ska sedan besluta att detta gäller för något år framöver. Om det under denna tid skulle uppstå problem med sämre ekonomiska förutsättningar ska det sparas, i värsta fall sägas upp brandmän och stationer läggas ner, trots att hot- och riskbilden är densamma. Hade dessa besparingar inträffat i en statlig styrning kan vi enbart spekulera om. Oavsett vilket så behövs det rejäla satsningar på räddningstjänsten under nuvarande beredskap om vi ska klara av framtidens utmaningar. Både för att säkerställa bemanning, kompetens samt ha förmåga att utföra det som står i handlingsprogrammet, och arbetsuppgifterna kommer inte bli färre. 

Sköt om er!
Magnus