Räddningstjänsten Hässleholm i skarp övning. Igen. Det är inte första gången som Räddningstjänsten i Hässleholm övar realistisk rökdykning med riktig eld i vanligt hus – och jag har haft förmånen flera gånger tidigare att få haka på. Resultatet brukar bli bra bilder, värme och en mycket intressant upplevelse och det är därför jag går med på att offra min enda sovmorgon den här helgen.
Decembermorgonen, strax innan jul, kan beskrivas som helt snöfri och ganska lagom kylig, och vi samlas vid det avlägset belägna bostadshuset strax intill järnvägen – närmaste grannhus ligger en bra bit bort .
Snart ska byggnaden få tjänstgöra som en form av lektionssal och därmed bli lågornas rov, men först ska det genomgå en sista oerhört noggrann kontroll. Huset har tidigare använts som tillhåll av obehöriga, och även om det sitter lappar på flera språk som informerar om dagens eldning, måste övningsledningen försäkra sig om att ingen är kvar. En, två, tre gånger genomsöker brandmännen byggnaden – men stället är tack och lov tomt.
Övningsledaren Daniel Johansson från Räddningstjänsten Hässleholm tänder elden i ett av husets inre rum. Det verkar ta sig tämligen långsamt först innan elden bestämmer sig för att öka hastigheten plötsligt och röken lägger sig som en tät, hostframkallande och illaluktande dimma i området. Vi tror nästan att hela huset ska fatta eld direkt och att det inte alls ska hinnas med någon rökdykning. Men tack vare att brandmännen utifrån effektivt kyler ner vissa partier för att begränsa spridningen så lyckas man behålla kontrollen över huset ett tag och rökdykarparen kan gå in flera gånger medan kollegorna håller noga koll utifrån och vattenbegjuter där det behövs i kampen för att att huset ska hålla så länge det bara är möjligt.
Men till slut går det inte att hålla emot längre, lågorna har vunnit och Daniel blåser av rökdykningen. Nu går det snabbt. Strålningsvärmen är så intensiv att jag tvingas backa gång på gång, längre och längre bort. Trots avståndet undrar jag om plastdetaljerna på kamerorna kommer att smälta. Det rytmiska dunkandet från passerande Öresundståg och Pågatåg blandas med eldens sprakande och smällarna när delar av huset faller samman inåt.
Taket ger sakta men säkert vika, smältande som ett gammalt pepparkakshus en månad efter julafton. Fönster spricker av hettan, det glas som fortfarande finns kvar kläs med en tunn hinna av sotigt insynsskydd. Två stora ekar intill huset får sina yttergrenar svedda och lever småfarligt ett tag, och snabbt riktas vattenstrålar för att skydda dem.

När huset nu är bortom räddning skiftar fokus till den intilliggande förrådsbyggnaden där inriktningen främst blir att jobba med släckning och observera brandförloppet – som går för snabbt för att kunna öva rökdykning.
Att få till en bra övning är en balansgång.
–Idag gick det bra, säger Daniel och fortsätter:
–Svårigheten med hus vi eldar är ju att bedöma hur länge de ”håller” och hur länge de är tillräckligt säkra för oss att öva på i. Just den här gången övades RiB-personal med mer eller mindre rökdykarvana vilket också speglades i svårighetsgraden på de moment vi övade.
När lågorna har gjort sitt återstår bara glödande bråte och övningstillfället avslutas, som traditionen bjuder, med grillad korv. Alla ser rätt trötta (och varma) ut – men nöjda – både med insatsen och med att få en välförtjänt paus efter en intensiv dag i tung utrustning och nära elden.
Räddningstjänsten i Hässleholm har tillstånd att bränna upp två hus per år i övningssyfte, något som möjliggjorts genom ett tätt samarbete med miljökontoret och kommunen, Daniel menar att det blir bra för flera parter: brandmännen får träna i realistisk miljö och kommunen blir av med byggnader man har rivningslov för.


Räddningstjänsten Kristianstad har också en erfaren observatör på plats då även grannkommunen planerar att börja med liknande rökdykarövningar med målet att ständigt bli bättre, mer förberedda och säkrare i en av de mest krävande yrkesroller som finns.
Några snabba frågor till Daniel, som får beskrivas som ordentligt rutinerad som övningsledare i bränna-ner-hus-sammanhang:
Hur hittade ni just det huset att sätta fyr på?
-Denna gången var det kommunen som hörde av sig och ville ha bort ett hus som stod på deras rivningslista. Det händer också att invånare i kommunen hör av sig till oss om fastigheter de ska riva.
Vilken typ av hus vill ni ha?
–Vi tittar efter hus som är bra placerade avståndsmässigt från till exempel andra hus och bostäder. Huset måste också ha helt tak, hela väggar och inte vara totalt fallfärdigt-
Hur ser förberedelserna ut från start till Dagen D?
-Innan vi eldar så ska husen el- och miljösaneras. Detta görs av fastighetsägaren utifrån en checklista som miljökontoret har tagit fram. Vi preppar och förbereder även husen inför eldningen så förutsättningarna ska passa målet med vår övning.
Vad är största utmaningen med den här typen av övning?
–Att få huset att hålla så att alla brandmännen får komma in och få en bra övning och att det ska vara så verklighetsförankrat och utmanande som möjligt utan att tumma på säkerheten.
Vad är du mest nöjd med och missnöjd med från övningsdagen?
–Jag är mest nöjd med att vi fick till flertalet bra tändningar på markplan. Detta drog dock med sig att vi inte kunde nyttja andra våningen som tänkt eftersom konstruktionen blev alltför brandbelastad.


Varför har ni blivit så duktiga på att hitta brännbara hus?
–Vi har en bra dialog med vårt miljökontor som också förstår vinningen för oss att öva på detta viset. Även kommunen ser detta som en win-win-situation då vi får öva och de blir av med hus som ska rivas.
Hur tar ni vidare det som sker på övningen?
–Vi drar lärdomar av varje eldning som vi sedan tar med oss vidare i vår övningsverksamhet. Även på skarpa larm tar vi med oss lärdomar som vi kan nyttja.
Om du fick bränna upp/ner vilken typ av byggnad som helst -vad skulle du då välja och varför?
–Skulle jag få helt fritt så skulle man såklart vilja elda en lite större byggnad med vind och källare för att kunna öva lite svårare moment både invändigt och utvändigt.
Text och foto: Åsa Brorsson
Fler reportage av Åsa Brorsson här!
BONUSBILDER
