Osby får ett nytt blåljushus och invigningen gick av stapeln fredagen den 13 september. Åsa Brorsson var på plats för att dokumentera festligheterna där både branschen och bygdens befolkning var inbjudna. Det är ett fantastiskt bygge som uppfyller alla förutsättningar för att kunna bedriva ändamålsenlig räddningstjänst.

180 ton gips och 121 miljoner kronor senare så står det äntligen där – Osby kommuns mest efterlängtade nybygge. Komplett med rutschkana. Den gamla brandstationen, belägen i ett bostadsområde med en lågstadieskola som granne, har länge varit ett samtalsämne utifrån att den inte uppfyller de krav som verksamheten har. Den byggdes i mitten av 1960-talet och var säkert modern en gång men nu är stationen helt enkelt väldigt sliten.

nytt blåljushus i osby

2019 satte skyddsombuden ner foten och lämnade in en kravlista med åtgärder och ärendet hamnade till slut hos Arbetsmiljöverket som gjorde ett besök. Myndigheten konstaterade att det fanns “brister i arbetsmiljön som kunde leda till att någon blev sjuk eller skadar sig”. Längtan efter en ny brandstation var helt enkelt stor.

Och till slut hände det, men det blev faktiskt ingen ny brandstation utan ett sprillans nytt och skinande blåljushus i två plan. En blåsig marsdag förra året sattes spadarna i marken och i mitten av september i år, när ambulans, polis och räddningstjänst smygflyttat in var det dags för invigning.
Eller invigningar om vi ska vara riktigt noga  – man ska fira ordentligt vid sådana här tillfällen och nu blev det festligheter i dagarna två (och fotografen var givetvis där båda dagarna). 

Kortegen genom byn, från gamla brandstationen till nya Blåljushuset, var maffig, Och osbyborna mötte upp längs vägen för att hälsa brandbilarna välkomna till den nya vagnhallen.
invigning av nytt blåljushus
Nytt mötte gammalt under invigningen. Osbys första brandbil hade dammats av och tidsenliga uniformer plockats fram.

Fredagen den 13:e (modigt ändå) var entreprenörer och andra räddningstjänster inbjudna till en inofficiell invigning och rundvandring i det 3900 kvadratmeter stora bygget där räddningstjänsten har 9 portar för brandbilar, polisen har 4 portar och ambulansen 2.
Blåljushuset har fått en strategisk placering där de stora vägarna, RV 15 (som är ganska hårt olycksbelastad främst av tung trafik) och RV 23 nås mycket snabbare nu än tidigare.

Den inofficella invigningen lockade räddningstjänster från främst Skåne och Småland och gästerna fick se den enorma vagnhallen, som är så skinande att man nästan vill ta av sig skorna när man går in, tvätthall, rökskyddsverkstad, saneringsrum, utbildningssal, kontorsutrymmen, gymmet och omklädningsrummen som nu har avdelningar för både herr och dam, vilket den gamla stationen inte hade. Som kronan på verket har Fågeln Fenix plockats ner från det gamla tornet, lackats om och pryder nu långväggen inne i vagnhallen där den fortsätter vaka över verksamheten.

Nästföljande dag var dock Dagen D. Blåljushuset skulle tas i bruk officiellt och intresset var stort: osbyborna gick helt enkelt man ur huse för evenemanget. Till och med vädret samarbetade för att ge en extra skjuts åt allt det glänsande nya.
Morgonen inleddes med stortvätt av alla fordon innan brandbilarna för allra sista gången rullade ut från den gamla stationen. tillsammans med polis och ambulans kördes en pampig kortege genom byn, för att till slut svänga in på Kälsvedsvägen och parkera utanför blåljushuset.

Tal hölls av företrädare från samtliga blåljusgrenar och istället för det traditionsenliga blågula bandet så klipptes en metallring itu i tre delar av räddningschefen, samhällsbyggnadsnämndens ordförande och kommunalrådet – givetvis med hjälp av hydraulsaxar – vad annars liksom. Därefter öppnades portarna för allmänheten som fick en unik chans att se räddningstjänst, polis och ambulans på riktigt nära håll.

 

hydralverktyget klipper invigningen av det nya blåljushuset
Något traditionsenligt blågult band blev det icke. Blåljushuset förklarades invigt genom att en metallring klipptes itu med hjälp av hydraulverktyg.
Fågeln Fenix brukade sitta på gamla brandstationens torn men vakar nu över alla fordonen i den stora vagnhallen.

Den omtalade rutschkanan då? Jo, som nämnts är blåljushuset byggt i två plan och för att snabbt ta sig ner till fordonen vid larm så var tanken först att installera en glidstång. Någonstans längs vägen skrotades dock denna idé och det blev en rutschkana istället. En snabb sådan, det kan fotografen intyga efter att ha sett en räddningschef från en annan räddningstjänst (shout out Hässleholm!) testa och med skräckslagen min landa någonstans mitt i vagnhallen…

Räddningschefen i Osby, Fredrik Johnsson, är mer än nöjd med de nya lokalerna:
– Det känns helt fantastiskt att ha fått ett blåljushus. Det uppfyller alla förutsättningar för att vi ska kunna bedriva ändamålsenlig räddningstjänst. Och lokalerna sen… Helt nya och fräscha.
Han betonar också betydelsen av de ökade samverkansmöjligheterna med övriga blåljusorganisationer.
– Ambulansen hade vi ju hos oss på gamla stationen så där har kontakten funnits och det betyder mycket att även ha polisen i samma hus – det är en helt annan samverkan nu än tidigare.

I huset finns gott om utrymmen för kontor, kök, träning och utbildning.
huset finns gott om utrymmen för kontor, kök, träning och utbildning. Snyggt och stilrent, detaljerna noga genomtänkta. Nu finns möjlighet att tanka vatten inne i vagnhallen när det är dags för återställning efter larm.

Undertecknad fotograf började sin räddningstjänstfotografiska karriär på den gamla brandstationen i Osby, nästan på dagen exakt nio år innan blåljushuset invigdes. Jag har suttit i fikarummet på gamla stationen otaliga gånger och druckit omöjligt många koppar kaffe, jag har i larmställ och med luftpaket på ryggen svettats på löpbandet i det trånga och syrebefriade källargymmet och jag har så många gånger svurit över det apkassa ljuset i vagnhallen som helt sabbar vitbalansen i alla bilder jag tar. Och jag måste erkänna att det var med en väl tilltagen portion vemod som jag såg brandbil efter brandbil rulla ut från vagnhallen för att förbereda för avfärden mot det nya. 

Och det nya är faktiskt ganska svårslaget. 

Åsa Brorsson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here