Hem » Olas spalts » Rätt och fel
Rätt och fel

Rätt och fel

Jag sitter med i något som kallas Operativa gruppen på min arbetsplats. Där behandlar vi i huvudsak olika frågor som rör materielinköp och utbildning i förhållande till den operativa strategin och taktiken på räddningstjänsten. För ett litet tag sedan kom en fråga upp om nybyggda räddningsfordon skulle förses med extra tåliga rutor med tanke på om stenkastning förekom mot räddningspersonalen. Jag sa absolut nej till detta. För mig tar det stopp nu. Stenkastning ska helt enkelt inte få förekomma mot oss eller övrig blåljuspersonal heller.

För vad blir nästa accepterande steg? Skydd mot finkalibrig eld? Därefter skydd mot grovkalibrig eld? Sedan skydd mot pansarbrytande vapen? Nä, detta håller inte om vi vill ha ett fungerande samhälle. Nu, politiker och beslutsfattare, har tiden runnit ut för er. Ni visar klart och tydligt att ni inte kan hantera situationen. Sluta att acceptera kriminalitet.

Jag slår på tv:n och ser rikspolismästare Dan Eliasson berätta att sommaren förlöpt bra och att ”vi” klarat sommaren. Ja, om vi bortser från bilbränder, anlagda skolbränder, stenkastning och skottlossningar plus en hel del annan kriminalitet. Jag kan inte låta bli att tycka att likheterna mellan Dan Eliasson och Bagdad-Bob, Saddam Husseins propagandaminister, är slående.

Jag öppnar lokaltidningen och ser en statsvetarstudent bemöta brandmannen Kaj Engelkes insändare om bilbränderna. Statsvetaren berättar att brottslingarna bara är offer för samhället och därför helst inte ska straffas för sina gärningar. Ja, det har alltid funnits ursäkter för att man bär sig åt som svin i samhället och orsakar oerhörd skada. Förr hette det ”sociala arvet”, idag heter det ”utanförskap”. Allt kan sammanfattas som skitsnack. Det finns ingen i Sverige idag som behöver vara kriminell för att överleva. Det handlar istället om att man har stora sjuka egoistiska maktbehov. Därför tycker jag att vi bör tala klarspråk och kategorisera människorna i samhället i två grupper, samhällsbyggare och samhällsförstörare.

På en punkt kan jag dock hålla med om att samhället misslyckats total i sina åtaganden. Man har inte lyckats visa vad som är rätt och fel agerande i ett samhälle. Rättsväsendet är en total katastrof när det gäller att döma missdådare. Politikerna är en total katastrof när det gäller att anta lagar där man tar i med hårdhandskarna mot missdådare. Vi kan se hur man hanterat problemet med den s.k. Gryningspyromanen. Skulle man i något annat sammanhang verkligen köpa de historier som fått honom frikänd för ett hundratal bränder? Jag kan fråga mig vad meningen är med förebyggande arbete mot brand när man tillåter sådant agerande och i praktiken legaliserar mordbrand. Däremot delges Agda, 82, som glömt en kastrull på spisen omedelbart misstanke om allmänfarlig vårdslöshet.

Jag kan fortsätta att ge exempel på hur många rättshaverier som helst. Varför återupprepas det s.k. Lindome-fallet ständigt? Missdådare som helt klart är skyldiga tilldöms stora skadestånd. Varför ska allt behöva bevisas i absurdum? Det är verkligen inte konstigt att duktiga poliser och goda samhällsbyggare slutar sina jobb.

När gränsen för rätt och fel suddas ut får vi ett kollapsande samhälle. Blåljuspersonalen märker detta tydligast. Allt från mord till fortkörningar och vansinnigt beteende i trafiken blir mer och mer legaliserat.

Jag tycker därför att jag har fog för att ställa denna fråga jag sedan tidigare hoppats slippa ställa till politiker och makthavare. Vems sida står ni på egentligen, samhällsbyggarnas eller samhällsförstörarnas? Ni måste visa det i handling nu.

Om Ola Morin

Ola Morin började arbeta vid Helsingborgs brandförsvar år 1982, och tjänstgör nu som insatsledare och kompetensutvecklare där. Han är medlem i BRF sedan år 2010.

Läs även

Pesten och beredskapen

Statsministern håller tal om Coronakrisen. Det verkar som han försöker göra en Per Albin Hansson-kopiering. …