Hem » Olas spalts » HÅNET MOT OSS

HÅNET MOT OSS

TRANSPORTSTYRELSESKANDALEN har nog inte gått någon omärkt förbi. Den visar tydligt det naiva säkerhetstänkande som försiggår idag av de styrande. Det gäller allt från datasystem till försvar, polis, räddningstjänst m.m.

 MEN skandalen tydliggör också den kultur och det tänk som förekommer i våra statliga och kommunala förvaltningar. Ansvarig generaldirektör sparkas till den s.k. ”elefantkyrkogården” på Regeringskansliet, men med full lön. En månadslön som motsvarar ca 4-5 brandmäns sammanlagda månadslön. Generaldirektörens handlande hade troligtvis bedömts som en form av landsförräderi i många länder, med långt fängelsestraff, i vissa fall kanske till och med dödsstraff som påföljd. I Sverige omplaceras man med bibehållen oskäligt hög lön. Detta sker när vi återigen inom räddningstjänsten haft en svår avtalsrörelse bakom oss, där vi får reda på att varenda mer begärd lönekrona kommer att stjälpa landets ekonomi. Detta handlande från det beslutsfattande etablissemanget kan bara ses som ett stort hån mot alla oss som jobbar för att få samhället att fungera.

KAN EN MÄNNISKA verkligen göra skäl för en månadslön på 129 000 kr i månaden? Frågeställningen blir än mer intressant om man ser till hur pass bra dessa människor behärskar kärnverksamheten i den verksamhet de är chef i. Påfallande ofta verkar dessa människor inte alls behärska kärnverksamheten (som många påpekat tidigare). Varför ska man då ha så hög lön? Den är knappast baserad på kompetens.

SEDAN KOMMER FRÅGAN hur man kan ge sig på att outsourca, finare ord för att sälja ut, sådan verksamhet som det är frågan om i Transportstyrelsefallet? Hoppsan, här blev den politiska oppositionen tyst eftersom man i de politiska lägren är lika goda kålsupare när det gäller att spara hejvilt på samhällsverksamhet. Det var de som påbörjade outsourcingen tidigare då man satt i regering. När det gäller räddningstjänsten ser vi att man verkar försöka outsourca den till att vara något man kan utföra på frivillig väg.

DET KANSKE VÄRSTA med händelser som Transportstyrelseskandalen är att det ger en inblick i en chefsvärld där man uppenbarligen tycker sig stå över lagen. Man ser sig som en form av övermänniskor. Och allra värst är att man får påföljder som mer framstår som belöningar. Hade det varit frågan om en engångsföreteelse hade det varit en sak. Men det verkar förekomma lite överallt, alltifrån höga chefer på statliga verk till kommunchefer och avdelningschefer i kommunal förvaltning. Så gott som varenda svensk kommun har en egen skandal i bagaget. Mitt upp i detta står vi som försöker få samhället att fungera. Vi kan inte se höga chefer och politikers agerande som något annat än ett stort hån mot oss.

EN AV VÅRA BRANDMÄN som är intresserad av brandkårshistoria hittade av en ren händelse för ett tag sedan en liten artikel från 1911, där man kunde läsa att Helsingborgs dåvarande brandchef dömts för förskingring av kommunala medel. Hela 20 000 kr, en svindlande summa på den tiden, hade brandchefen lyckats förskingra. Han dömdes till fyra års fängelse med hårt straffarbete. Efter avtjänat fängelsestraff fick han aldrig mer inträda i kommunal eller statlig tjänst. Han dömdes också att betala tillbaka 22 932 kr och 52 öre. Jag kan inte låta bli att fundera över vad som hade hänt om han gjort samma sak idag. Hade han fått en annan tjänst inom det kommunala istället, möjligen med högre lön? Kanske jobb på MSB? Det är andra tider nu.

 

Ola Morin

Om Ola Morin

Ola Morin började arbeta vid Helsingborgs brandförsvar år 1982, och tjänstgör nu som insatsledare och kompetensutvecklare där. Han är medlem i BRF sedan år 2010.

Läs även

Pesten och beredskapen

Statsministern håller tal om Coronakrisen. Det verkar som han försöker göra en Per Albin Hansson-kopiering. …