Hem » Artiklar » “Vi-känsla” på Marstrand
Västkustens pärla: Marstrand

“Vi-känsla” på Marstrand

Ungefär 2,5 mil utanför Kungälv ligger kustpärlan Marstrand. Det är ett samhälle som är lika mysigt året om, men som många andra kustnära orter lever det upp när solen värmer extra under sommarhalvåret.

Många evenemang i dess olika former avlöser varandra. Små som stora, men den som kanske är mest känd för gemene man är GKSS Match cup. Det är stor segeltävling som lockar lite drygt 100 000 besökare under dom dagarna som den håller på.

Även om Marstrand lever upp under sommaren och många människor väljer att semestra så finns det ett lugn och en mysig atmosfär över ön. Många uppskattar att vandra runt bland dess vackra bebyggelse och trånga gränder. Och sina vackra vandringsleder som går runt ön i skiftande miljöer.

Givetvis kommer det många hit via båt och lägger till i båthamnen eller så väljer man att bosätta sig på Marstrands familjecamping. Oavsett vad, så lockar naturligtvis salta bad för dom allra flesta.

För oss på räddningstjänsten ställs vi inför lite utmaningar när vägarna ut till Marstrand fylls av en mer strid ström bilar och antal människor på en mindre yta ökar. Ett sätt att möta upp den risken är att ha fler personer i vår bemanning under perioden Maj-September då vi skall vara 1+6 istället för 1+4 som är den faktorn som är brukligt under resten av året.

Där har vi på olika sätt löst det med bl.a. ett samarbete med olika aktörer lokalt där sommarvikarierna även får arbeta på andra verksamheter. Men också att bjuda in externa brandmän och styrkeledare som förlägger en vecka ute på Marstrandstationen.

Det är en uppskattad sak många trivs väldigt bra och väljer att återkomma över åren. Och vi har varit väldigt nöjda med dom som kommit utifrån för att komma att jobba hos oss under en vecka. Vilket också skapar och förstärker ”vi-känslan” som finns inom räddningstjänsten oavsett vem man är eller var man kommer ifrån.

Vi är en räddningstjänst som utför det mesta som kan vara aktuellt inom det operativa. Där allt från trafikolycka, drunkningar, rökdykning osv kan vara ett uppdrag som vi kan ställas inför.

Om du är intresserad att förlägga en beredskapsvecka (eller flera) på västkustens pärla Marstrand kontakta jimmy.tornqvist@borf.se så hoppas vi på ett bra samarbete under 2019.

Om Fredrik Persson

Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Vi behöver bra rökdykare

Jag blev tidigt i min yrkeskarriär fascinerad av det vi kallar rökdykning. Att kunna gå …