Hem » Artiklar » MAGNUS SJÖHOLM ÄR SEDAN 2017-01-01 NY OMBUDSMAN PÅ BRF !

MAGNUS SJÖHOLM ÄR SEDAN 2017-01-01 NY OMBUDSMAN PÅ BRF !

Dagens ljus såg han för första gången i Linköping, året var 1961.
Medans Magnus sov gott i barnvagnen på gräsmattan utanför flerfamiljshuset i Malmslätt så dånade pappa Robert förbi i lufthavet ovanför. Pappa Robert var vid den här tiden förste fältflygare vid F3, flygflottiljen i Linköping. Magnus pappa flög det anrika flygplanet J29, även känt som ”tunnan” pga. sin något udda form.

Av Malmslätt och Linköping har Magnus endast vaga minnen. – Jag minns vissa saker och att jag hade kontakt med grannarna mittemot. Jag minns även att jag välte vagnen som lillebror sov i ute på gräsmattan. Farmor var på plats dagen till ära och skulle ta hand om mig och lillbrorsan. Jag var lite avundsjuk på honom för han fick all uppmärksamhet. Jag välte vagnen upp och ner när farmor inte såg. Det blev en rejäl utskällning … jag var busig redan som liten säger Magnus, skrattandes! – Av Östergötland är det annars Motala som satt mest spår i mig. Där bodde mormor & morfar och de kom att betyda väldigt mycket för mig under uppväxten

Flyttlasset till Stockholm gick 1965. Pappa Robert hade omskolat sig till helikopterpilot och fått tjänst på F8 som låg i Barkarby. Kungsängen, 3,5 mil nordväst om Stockholm blev ny hemadress för familjen, Magnus var vid tiden 4 år och lillebror Stefan 1 år. Uppväxten var trygg och lilla Kungsängen var precis så där lagom stort, säger Magnus. Mamma Marie-Louise var som många andra mammor vid den här tiden hemmafru och tog hand om barn & hushåll när pappa Robert var borta och jobbade. Under hela uppväxten var Pappa Robert utstationerad till Gotland under veckorna, han flög flygvapnets räddningshelikopter ”Boeing Vertol 107”, eller ”HKP 4” som den heter med militär beteckning, berättar Magnus. – Mamma hade fullt upp med två busiga söner i veckorna, skrattar han!

Kungsängen byttes efter 9 år mot Bro. – I Bro så träffade jag nya kompisar och med rätt ålder inne så väcktes intresset för motorcyklar, något som aldrig har släppt! På gatan dit familjen flyttade bodde en brandman och det var första gången som jag tänkte på det där med brandman säger Magnus, jag var då 13 år. – den mannen skulle senare bli min chef på RiB-sidan berättar Magnus vidare.

 

Nya upplevelser, nya utmaningar

Efter gymnasiet och teknisk linje vad det dags för värnpliktstjänst 1982, kustjägarskolan bjöd på en ordentlig utmaning, både fysiskt och psykiskt. Hösten 1983 efter det att Magnus avslutat militärtjänsten så sökte han för första gången tjänst som deltidsbrandman på brandstationen i Bro, Upplands-Bro Brandförsvar. Han fick jobbet som deltidsbrandman våren 1984.

Efter värnpliktstjänsten så sökte Magnus FN-tjänst. Det som gällde då var Cypern, året var 1984. Han blev uttagen och spenderade sex månader på Cypern, vinterbataljon. Tjänstledighet från räddningstjänsten, – Jag var toknervös då jag skulle gå in till brandchefen och ansöka om ledighet skrattar Magnus, trots att jag visste att de var tvungna att ge mig ledigt! På Cypern blev jag, inte helt oväntat, brandansvarig i min pluton, berättar Magnus.

Väl hemma igen efter utflykten till Cypern så fortsatte det som förut med jobbet som deltidsbrandman och i huvudanställningen på ett stort läkemedelsföretag. På Läkemedlemsföretaget gick jag den interna chefsutbildningen. Den utbildningen är det som gett mig allra mest kunskap vad gäller grundläggande ledarskap samt arbetsrätt. Det var först flera år efteråt som jag insåg hur otroligt bra den var och vilka fantastiska chefer vi hade i företaget. Det var nämligen cheferna som var föreläsare på kursen berättar Magnus. Kursen pågick till och från i ca ett år och sammantaget så här i efterhand så har de åren, under och efter satt stora spår i mig vad avser kunskap om relationer på arbetsplatser, ledarskap, att chefer måste vara trovärdiga, att behandla människor med respekt. Detta och den grundläggande arbetsrätt som kursen gav var väldigt bra, upplevelserna i det militära har även de bidragit i positiv mening vad gäller förmågan att kunna fungera i en grupp säger Magnus.  

Åren som deltidsbrandman har även de gett mig väldigt mycket, det hann bli 17 år totalt, säger Magnus. – Idag när jag möter deltidsbrandmän från olika delar av landet och hör deras berättelser så vet jag direkt vad det handlar om! – Att hela familjen blir inblandad i jobbet som deltidsbrandman, att familjen får stå tillbaka i flera avseenden, att jobbet innebär ett försakande av just familjen! Allt det där är självupplevt säger Magnus, och jag behöver inte få det förklarat för mig!

År 2004 tog jag sommarvikariat på heltiden och blev kvar där när sommaren var över. Jag var tidigt med i BRF men inte alls aktiv på något sätt säger Magnus. Jag insåg tidigt att vi måste vara med allihop om vi ska kunna åstadkomma något. Som jag minns det, under mina år på deltiden, så var vi med i BRF allihop, känslan är att så är det inte idag säger Magnus vidare.

Att jobba fackligt för BRF smög sig in i mitt huvud säger Magnus, mest för att jag insåg att det finns så väldigt mycket att göra men även för att det är oerhört intressant att få vara med och försöka påverka utvecklingen av yrket samt såklart att kunna hjälpa kollegor med olika sakfrågor.

Utveckling för BRF – framtiden?

Ja, det där är ju en komplex fråga, svarar Magnus. – Vi får ju via massmedia veta att många fackförbund tappar medlemmar, men faktum är att BRF fortfarande ökar i medlemsantal. Något rätt måste vi ju göra skrattar Magnus, eftersom vi får med fler och på sistone så har vi välkomnat många nya heltidsbrandmän till oss! BRF är ju det enda trovärdiga alternativet för Sveriges Brandmän säger Magnus

– Det som gäller är ju att jobba vidare med sakfrågorna som är viktiga för yrket, säger Magnus. Vi har ex.vis genom bl.a. Anders Cederberg & Peter Berghs enträgna arbete med cancerfrågan äntligen fått cancer klassat som arbetsskada för brandmän, det är ett gigantiskt genombrott säger Magnus. Arbetet där fortsätter ju och tangerar ju arbetet med ”friska brandmäns-konceptet”.

Andra arbetsområden som Magnus nämner är det internationella arbetet som bedrivs genom den europeiska sammanslagningen av Brandfack EFFUA (European Firefighter Union Alliance). BRF har förtroendeposter i den styrelsen och det är en viktig plattform för utbyte av erfarenheter och kontakter försäkrar han.

Vi har ett fortsatt arbete att göra vad gäller RiB-sidan och den situation vi har idag säger Magnus. Det är en stor utmaning och där känns det som jag har god hjälp av mina år som deltidsbrandman.  Det sammanfaller också med den nedrustningstrend som jag tycker mig se inom räddningstjänsten. Den har pågått de senaste 15 åren och det verkar som att det fortsätter säger Magnus och ser bedrövad ut. Kommunerna har på många håll varierande problem med att bedriva räddningstjänst och jag tror att något måste göras åt huvudmannaskapet! Kanske är det så att räddningstjänsten även framledes ska ligga på kommunernas ansvar, men att något måste tillföras för att förmågan ska bli bättre eller i alla fall stabil. Kan vara så att regioner är lösningen, men att kanske även andra lösningar måste prövas! Förstatligande av räddningstjänsten, ja kanske! Vi får se vad Inrikesminister Ygemans utredning kommer fram till när den presenteras sommaren 2018, säger Magnus avslutningsvis. 

Tankar om arbetet som ombudsman.

SFF: Hur ser du på uppdraget som ombudsman för BRF?

– Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften och behövde inte tänka jättelänge innan jag tackade ja till jobbet. Jag ser väldigt seriöst på uppdraget och ska försöka bidra med mina tankar och idéer för att försöka utveckla BRF med utgångspunkt från mitt uppdrag.

SFF: – Utveckling säger du, vad är det du närmast tänker på då?

– BRF har distriktsombudsmän ute i landet, både på hel- och deltidssidan. Dessa är verkliga eldsjälar, är jätteduktiga och lägger ner stort arbete i sina distrikt. De har den viktiga kontakten med lokalavdelningarna och hjälper till med det viktiga fackliga fotarbetet. Jag vill i första hand utveckla det arbetet och bygga ut distriktsombudsmannaorganisationen. BRF är sina medlemmar och ska vara nära sina medlemmar. Vår styrka ligger i att distriktsombudsmännen själva är brandmän. Det är en kollega som kommer ut till din brandstation för att informera, stötta och hjälpa och det borgar för att kunskapen om yrket redan finns där. Det ska vi bygga vidare på och redan nu så har vi en ny distriktsombudsman på väg in! Brandmannayrket är på väg in i en generationsväxling och behovet av utbildade brandmän har ökat! Vi ser det både på hel- och deltidssidan! Branschen är i behov av kunnig personal. Tidigare har svensk räddningstjänst varit bortskämd med att många sökt sig till brandmannayrket. Så ser det inte ut idag tyvärr och jag ser mig själv som en ambassadör för yrket då vi står inför en omfattande rekryteringsperiod. Vidare så behövs BRF för att påverka makten! Vi behöver utvärdera LSO och kommunernas förmåga att bedriva räddningstjänst. Vi behöver definitivt framföra åsikter angående framtida utbildning för brandmän, på både hel- och deltidssidan! Regering och riksdag har fattat beslut om att återuppbygga totalförsvaret, i det resonemanget måste räddningstjänsten finnas med som den kanske viktigaste detaljen i kommunernas säkerhetsarbete, vi kan ju inte ha ett läge där försvaret rustar upp och räddningstjänsten rustar ner, säger Magnus! Slutligen så har vi massor att göra vad gäller arbetsmiljön för brandmännen i Sverige! Alltifrån hur kommunerna väljer att organisera sig med små enheter som en vanlig lösning, till arbetet med hot och våld mot brandmän såväl som mot all blåljuspersonal och slutligen arbete på väg. Tidigare har BRF haft en diskussion runt en yrkescertifiering av brandmannayrket, ja, det finns massor att göra och BRF har tidigare gjort, och kommer även i framtiden att göra skillnad för Sveriges brandmän.

SFF: – det låter positivt, har du några andra tankar vad gäller framtiden?

– Ja! Att fortsätta stötta lokalavdelningarna med kunskap. Med alltifrån arbetsrätt och fackligt arbete till att hjälpa till med goda råd vad gäller styrelsebildningar och även regionsbildningar. Som exempel så har BRF i Storstockholms Brandförsvar och Brandkåren Attunda påbörjat en fusionsprocess och deras mål är att bilda en regionstyrelse för Stockholms län. Att få fler heltidsbrandmän som medlemmar hänger ihop med det där och sista tiden har det varit en positiv utveckling på just heltidssidan och där vill BRF fortsätta att visa att vi är en trovärdig hemvist för alla brandmän, både hel- och deltid.

SFF: – det verkar finnas mycket att göra i din roll som ny ombudsman, SFF önskar lycka till med ditt viktiga arbete!

-Tack !
 

Mikael Svanberg
Intervjuare & skribent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Fredrik Persson

Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Camilla Asp är utsedd till vikarierande generaldirektör för MSB

Camilla Asp tillträder som vikarierande generaldirektör för MSB. Hon kommer senast från sin tjänst som …