Hem » Nyheter » KÅREN I HOLMSUND NEKAS SEMESTER
Stefan Nygren, deltidsbrandman och ombudsman på Brandmännens riksförbund i Umeå

KÅREN I HOLMSUND NEKAS SEMESTER

Deltidsbrandmännen i Holmsund fick alla avslag på sina semesteransökningar förra sommaren. Nu flaggar brandchefen för att samma sak kan ske nästa sommar om man inte lyckas lösa bemanningen. Ärendet kan komma att avgöras i Arbetsdomstolen.

“Det här är inget önskvärt läge för någon av oss. Vi vill bedriva en god verksamhet”                  Lars Tapani, Brandchef

Semesteransökningarna nekas med hänvisning till särskild händelse. I detta fall att det inte fanns nog med personal för att ge ledighet. I detta fall att det inte fanns nog med personal för att ge ledighet. Alla tvingades ha två beredskapsveckor under sina fyra ordinarie semesterveckor. I Holmsund krävs minst fem personer för att kunna rökdyka. Under ett par veckor var bemanningen enbart tre personer. Stefan Nygren, deltidsbrandman och ombudsman på Brandmännens riksförbund i Umeå är kritisk till hur ärendet hanterats.

– Nästa sommar kan de inte hävda särskilda skäl. Nu har de haft ett år på sig att ordna situationen. Men de har inte ansträngt sig så mycket än så länge.

Räddningstjänsten i Umeå har länge brottats med personalbrist.  Efter det nya kollektivavtalet har flera brandmän sagt upp sig. Att OB tillägget och lönepåslaget när man har beredskap under ordinarie semester försvann var droppen. I Holmsund funderar minst tre personer på att sluta.

– Jag förstår dom. Förra sommaren åkte familjen iväg på semester under de två veckorna jag inte hade beredskap. Jag hade två dagar ledigt med dom under hela sommaren. Det är svårare och svårare att motivera för dom att vara kvar som deltidsbrandman när även ersättningen blivit allt sämre. Innan kunde man i alla fall ta extrapengarna och göra någonting roligt av dom, förklarar Stefan.

Just nu sitter facket i förhandlingar med brandchefen. Stefan hoppas på att man lokalt i Umeå ska gå ifrån det centrala avtalet och återgå till lönepåslaget när man har beredskap under ordinarie semester.

Brandchef Lars Tapani vill varken bekräfta eller förneka att de kommer återgå till lönepåslaget nästa sommar. – Vi förhandlar just nu. Därför vill jag inte uttala mig om något innan det är bestämt. Att det finns en risk att semesteransökningarna kommer nekas även i år bekräftar däremot Lars. – Vi jobbar med rekrytering men har inte fått in tillräckligt många personer. Deltidsbrandmännen i Holmsund har själva bestämt sig för att ge sig ut på julmarknaden och konsum för att försöka hitta rekryter.

– Vi ska visa framfötterna och göra vårt även om det inte ingår i vårt jobb egentligen. Sen är det upp till arbetsgivaren. De har inte aktivt varit ute hos arbetsgivare för att försöka hitta folk. De har satt upp någon lapp och gått ut på Facebook. Det är allt. Nu verkar det dock som att de ska börja gå ut till arbetsgivare, berättar Stefan.

Brandchef Lars Tapani tycker däremot att de gjort sitt bästa. Att deltidsbrandmännen i Holmsund själva är ute och letar personal ser han inte som någonting konstigt. – Vi rekryterar alltid i samarbete med personalen. Det här gör vi tillsammans. Vi betalar vår personal för att göra vissa uppgifter. Vi ska inte säga vi och dom i det här. Ska vi få ihop det här måste personalen göra detta med oss. Situationen har enligt Stefan lett till att kåren i Holmsund inte är lika engagerade längre.

– Folk blir på sämre humör. Vi har haft möten för att lufta frustrationen. En direkt konsekvens är till exempel när det går ett stort larm. Då får alla som kan åka ut. De som har beredskap måste. Men det är sällan fler än de som har beredskap som åker ut idag. Med all utrustning är det på gränsen att vi klarar oss på de fem personer som har beredskap.

Sista mars är sista dagen att lämna in semesteransökan. Därefter har arbetsgivaren två månader på sig att godkänna eller neka. Om arbetsgivaren nekar även nästa års semesteransökningar kommer Stefan som ombudsman dra arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen. –  Vi har inget val. Vi måste pröva detta i domstol om inget händer. Det finns ju en semesterlag som de inte följer. Vi har i grund och botten en bra brandchef men han är låst. Men vi måste sätta ner foten. Problemet är att vi inte kommer få någon dom innan sommaren. Så risken är att vi inte får full semester nästa sommar heller. Även brandchef Lars Tapani är medveten om att ärendet kan tas till Arbetsdomstolen.

– Det är vi fullt medvetna om. Vi känner till lagstiftningen. Det här är inget önskvärt läge för någon av oss. Vi vill bedriva en god verksamhet.

 

Text & foto: André Larsson

 

Om Fredrik Persson

Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Beredskapszonerna runt svenska kärnkraftverk blir större

Regeringens beslut om nya utvidgade beredskapszoner för svenska kärnkraftverk innebär stora förändringar för både länsstyrelser och allmänhet …