Hem » Nyheter » BARNENS BRAND – OCH SÄKERHETSLÄGER

BARNENS BRAND – OCH SÄKERHETSLÄGER

Nyttig lärande på sommarlovet 

Barnens brand och säkerhetsläger är ett dagläger som vänder sig till barn i åldrarna 8-11år. Lägret pågår en vecka (mån-fre) där verksamheten bedrivs på Brandstationen. Lägerledarna är av kommunen anställda ungdomsferiearbetare. 

Tanken med att arrangera ett sådant läger är att under lättsamma former, både i teori och praktik, lära om ämnen som är allvarliga och kan få stora konsekvenser, både för enskild och människor i allmänhet.

Samt att få en inblick i samhällets blåljusverksamheter.

 

Exempel på verksamheten är:

  • Brandkunskap
  • Trafikvett
  • Is och badvett
  • Första hjälpen
  • Hitta Vilse
  • Polisen
  • Ambulansen
  • Mm, mm

 

Nystart

2008 väcktes frågan om inte det var dags att väcka liv i verksamheten, efter att ha legat i dvala ett antal år, då med läger i Karlstad. Responsen var enorm och lägret var snabbt fulltecknat, 96barn fördelat på två veckor. Funderingarna kom om det skulle vara genomförbart med läger i de övriga medlemskommunerna i Räddningstjänstförbundet. Efter diskussioner med personal på ett antal deltidsstationer så var vi i gång.

2009 läger på stationerna, Karlstad, Kil, Forshaga, Grums, Hammarö

Och sedan 2015 även i Munkfors, som är vår senaste medlem i förbundet.

 

Samtliga läger är väldigt populära och är oftast fulltecknade och ger totalt 192 barn möjlighet att lära för livet. Arrangemanget kräver mycket planering och är resurskrävande (Personal) Förutom undertecknad så är det personal på de olika deltidsstationerna som är med och planerar och genomför verksamheten. Polisen och Ambulansen kommer ut till stationerna och visar upp sig.

Arbetet inför varje års läger pågår hela våren för att peaka under två veckor i anslutning till när skolan slutar. Med en veckas utbildning för våra lägerledare, och så själva lägret för barnen veckan efter.

Vi sår viktiga ”Blåljusfrön” både hos lägerledarna och barnen som deltar på lägret. De flesta barnen återkommer de 3 åren de har möjlighet att delta på lägret. Extra kul är det när de kommer ”tillbaka” som lägerledare det året de går ur 9:an.

Sista dagen på lägret avlutas med en uppvisning för föräldrarna och alla barnen vill bli brandmän!

 

 

TEXT: Per Wallgren Säkerhetskoordinator Räddningstjänsten Karlstadsregionen

 

 

Om Lotta Reyes

Marknadschef & Webbredaktör för tidningen Swedish Firefighters

Läs även

Halmstads räddningstjänst ägde isen på Malmö Arena!

Malmö Redhawks har ett eget koncept kallat företagshockey och det går till så att de …