Hem » Ledare » VAD VAR DET JAG SA !
Ledare av Peter Bergh

VAD VAR DET JAG SA !

Mycket är ihopblandat och komplicerat nu i Svensk Räddningstjänst och lite känns det som att vi strax står vid flera vägskäl.

Jag läste om Einar som fick ett vykort efter 17 års hanterande av Posten. Det hade rätt porto när det skickades men föga förvånade fel när det kom fram och han fick betala straffavgift. ”-Det här är så sjukt att det bara kan hända i Sverige” sa han och jag håller med om det sjuka men tror nog inte problemet bara är svenskt utan mer handlar om byråkrati och dåliga regelverk. Sånt inträffar när ärenden oavsett storlek och vikt hanteras av totalitärt bokstavstrogna utan hänsyn till annat som tex kunskap om konsekvenser och sunt förnuft.  Det blir också fel om regelverken ger möjlighet till för mycket tolkningar och som vanligt är kanske lagom bäst. Detta fick mig att tänka på den gamle grannen Anderz. Han var djupt engagerad i liknade frågor men sällan lagom. Anderz Harning var författare, samhällsdebattör och ”förargare” som dog 1992 bara 54 år gammal. Jag hade förmånen att bo granne med honom några år och har många anekdoter och en hel del lärdomar och bra samtal i minnet från honom. Anderz lämnade få människor oberörda, hatad eller älskad häcklade han makthavare. Han var en profil och en ärkeknöl och sitter nog i sin himmel, eller i helvetet, och flinar ned, eller upp, och tänker samma tankar som står på hans minnessten: “VAD VAR DET JAG SA.” 

Jag var ambulanssjukvårdare och lärde känna honom först som patient innan vi blev grannar. Han var inte direkt liten och hade brutit benet. Då trapporna var många så ringde vi brandkåren för lyfthjälp. Det tog ett tag och Anders hann ta en whiskey till i smärtstillande syfte för han vägrade låta oss ge honom något läkemedel. Han imponerades av hur och att vi jobbade i lag, i teeeeeam som han bräkte, efter att ”bedövningen” börjat verka. Detta gjorde sånt intryck att han blev lite av ambulansens och räddningstjänstens beskyddare i resten av sitt liv. Han lyfte upp oss i alla möjliga och omöjliga situationer. Ibland lite väl högt och väl mycket.  Stat/kommun/landsting var hans fiender och huvudfienden var byråkraaaaten där hjältarna var blåljusfolket som i sitt anletes svett såg till medborgarens yttersta önskan och nödtorft. Jag lärde mig att det är svårt att skilja på fakta och åsikter av Anderz men är man tränad på att blanda kan det bli bra. Ibland tokigt. Ibland medvetet tokigt och att det både kan, och oftast finns, ett syfte med att blanda ihop.

Mycket är ihopblandat och komplicerat nu i Svensk Räddningstjänst och lite känns det som att vi strax står vid flera vägskäl. En hel del utredningar, nya utbildningar, förändrade regel- och lagverk. Makthavare som kommer och som går och vi har ett år till val. Med mera. I detta är och måste Brandmännens Riksförbund vara och se till att våra frågor får den plats och den utgång som är gynnsam för brandmannen. Vi måste se framåt och prioritera frågor och relationer som kan göra mer och bättre. Därför känns det mycket bra att BRF i dialog med SKL & Pacta kunde landa i en förlikning gällande stämningen om brott mot fredsplikten. Vi måste komma igång med frågorna framåtriktat och där behövs vår kunskap om branschen och om konsekvenserna i olika eventuella beslut. Det är hög tid så vad jag säger är att nu är det full fart framåt igen.

Hade bra på er!

Peter Bergh
Förbundsordförande 

 

 

 

Om Peter Bergh

Förbundsstyrelseordförande för BRF. Ledarskribent på tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Applådera med en hand

I dessa tider av coronapandemi jobbar vi faktiskt på ungefär som vanligt nu efter en …