Hem » Ledare » OM MAN VÄGRAR SE BAKÅT & INTE VÅGAR SE FRAMÅT SÅ MÅSTE MAN SE UPP.
Swedish Firefighters 2007-2017

OM MAN VÄGRAR SE BAKÅT & INTE VÅGAR SE FRAMÅT SÅ MÅSTE MAN SE UPP.

Överskriften citerar Tage Danielssons och jag börjar bakåt. Vi måste visa räddningstjänstens vardag mer tänkte vi för 10 år sedan och så startade vi tidningen Swedish Firefighters. Vi hade höga ambitioner med fler och mer perspektiv, med att gå lite djupare och försöka lyfta frågor som var av betydelse för brandmän, blåljusfolk, och den verksamhet som vi verkade inom. 

Syns man inte finns man inte så det borde inte bara vara en intern tidning utan komma alla i och i närheten av branschen och inte minst då beslutsfattare och ledande politiker. Så var tankarna och så är det fortfarande och SFF har gjort skillnad och deltagit i och skapat debatter. Teknik, arbetssätt, belysning av olika organisationer och personer, cancereländet, PTSD, skum, hot och våld, vägarbeten, utryckningskörning och så.. sudoku, är lite exempel. Gällande sudoku har jag kämpat idogt för att ersätta det under åren men vem är jag mot SFF:s styre? Också det en styrka för SFF som har stått och står på egna ben så sudokun blir väl kvar. Nu ser vi dessutom stora mängder av nyhetsbyrå-copy-paste-artiklar från vår bransch så SFF behövs än mer än någonsin så jag ser framåt mot många nya spännande år.

Mer framåt och se upp handlar i mycket för oss att vara delaktiga i och bevaka det fackliga arbetet, de fackliga rättigheterna men även dess skyldigheter. Konflikt, strejkrätt, kollektivavtal och framtidens arbetsmarknad är ämnen vi och andra diskuterar flitigt just nu. Frågorna ligger dessutom eller kanske tack vare detta under flera utredningar. Som partipolitiskt obundna och att inte tillhöra något fackligt paraply innebär det också att vi kan diskutera med alla. Och det gör vi. Nästan. Mycket möten blir det och den svenska modellen är ifrågasatt och täcker kanske inte nu de utmaningar som finns på arbetsmarknaden. Hur stärker man i så fall partsdialogen eller skall modellen vara bara för de innanför och utesluta de utanför?

Det behövs fortsatta möjligheter till konfliktåtgärder för nästan inget mår bra av en ständig konsensus och ett absolut likatyckande. Står man still så kommer man att förr eller senare att backa och det finns ingen one-size-fit-all i den moderna arbetsmarknaden. Heller. Det behövs en maktbalans och samtidigt måste tilliten värnas. Till en moderniserad modell men även mellan organisationer.

     Det är mycket att göra och runt oss men Brandmännens Riksförbund kan se bakåt och vågar se framåt och är vana att se upp. Vi har tagit tillbaka stora delar av medlemstappet från besvikelsen över Ribb-avtalet och vuxit på nya områden så vi är ikapp och förbi och ekonomiprognosen är nu en glädjande läsning.

Det bådar alltså gott för BRF och då detta är sista numret för i år vill jag passa på att önska er alla ett Gott Nytt År med. Och en naturligtvis med en förhoppning om en lugn, fridfull och God Jul innan det. Hade bra på er!   

Peter Bergh
Förbundsordförande 

 

 

Om Peter Bergh

Förbundsstyrelseordförande för BRF. Ledarskribent på tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Applådera med en hand

I dessa tider av coronapandemi jobbar vi faktiskt på ungefär som vanligt nu efter en …