Hem » Ledare » Kollektivavtal, trummor och saxofoner
Ledare av Peter Bergh

Kollektivavtal, trummor och saxofoner

2011 skrev jag ett inlägg ”nu ska vi bonnräkna” för att visa storheter och generalisera lite om RiB-avtalet och kom fram till att deltidaren tjänar en krona i timmen efter en del olägenheter som fördyrar tillvaron; skatter, egen bil oftast en extra för familjen, eventuellt C-körkort, egenutbildning, träningskostnader, löneavdrag från huvudarbetsgivaren mm.

Exemplet var från X-brandstationen med beredskap var tredje vecka och 60 larm om året. Vi har vår databas med alla variabler inlagda så det spelar ingen roll om det är 27 eller 322 larm, om man har bil tillägg, semesterskadestånd, om man bara har nattlarm och dagtjänstgöring eller egentligen nästan vad som helst. Vi bara lägger in nya variabler och från verkligheten, så som det ser ut. Vi känner den verkligheten och vi vet att det är skillnad på att åka brandbil och tunnelbana, skillnad på verklighet över hela landet och mellan utövarna av svensk räddningstjänst och de som ekonomi- och skrivbordsstyr den centralt. Vår X-deltidsbrandman jobbade i huvudanställningen inom kommunal sektor 2011 men inte ens där tar kommunerna ansvar längre.

Varför är det rekryteringsproblem på deltiden och består de bara i att det inte finns kandidater eller vill man inte? Vill man inte för det här bidraget kompenserar inte att man missar stora delar av ett normalt familjeliv, att kunna delta i andra verksamheter utan att behöva byta pass och krångla var tredje vecka. Inte vara den som kan ta ett extrapass eller övertiden och vara den som huvudarbetsgivaren satsar på för att man har en bisyssla som ger, efter avdrag, ungefär en krona per nedlagd timme?

Både och tror jag, för allt är inte avtalets fel men jag är övertygad om att mycket finns där och då menar jag inte bara pengar utan faktiskt hela konstruktionen som i delar är sedan, håll i er, 1946. Under 2012 och 2013 genomfördes en konferensserie om RiB-problemen där i princip alla som kan och vet något om detta var med och även en stor majoritet av Sveriges kommuner. Ett budskap från slutrapporten till SKL/Pacta och oss var: ”Förhandla fram ett nytt fl exibelt RiB-avtal som kan hantera framtidens behov”. BRF gjorde flera försök 2014 men…

I alla förhandlingar bör man vara förberedd och BRF är rustade till tänderna i årets kollektivavtalsförhandling. Vi har slutit detta kollektivavtal sedan 1946 och hämtat hem alla avtal från landsarkivet för att kunna visa och bevisa avvecklingen. Precis, det stod inte utveckling utan avveckling, och vi kan visa och bevisa det och dessutom visa avtalens roll i detta. Men, då handlar det om att förhandlingsprocessen är rationell och logisk, att fakta är fakta och inte ett känslomässigt spel från någons ego. En gemensam förståelse kan vara en idé och första frågan vi ställt oss och som arbetsgivarsidan också bör ställa sig är vad man vinner eller förlorar på att inte få till ett bra avtal för Sveriges deltidsbrandmän, alltså vikten av själva avtalet och hur det påverkar rekrytering, förmåga och ytterst, eller mer korrekt egentligen först och främst; hur ser vi till medborgarnas skydd och säkerhet.

Kort, inga brandmän-ingen insats. Vi ville börja förhandla redan under hösten då det är mycket som behöver förändras men fick svaret; vi anser det inte nödvändigt och ser inte någon anledning att frångå praxis, så vi antar det finns en plan. BRF har inte bara en plan, även om vi har ett huvudspår, för det spelar ingen roll om du vet allt om trummor om den du pratar med är saxofonist. Om den du pratar med ser kortsiktiga vinster och inte flöden och en helhet där avtalet är en del. En del som minst sagt det är dags att på allvar göra något åt nu. Annars är jag övertygad om, och ser alla tecknen på, att den svenska modellen av svensk räddningstjänst dör sotdöden. Så allvarlig är denna förhandling både för deltidsbrandmannen och branschen som för allmänheten och Sverige. Vi kommer ta vårt ansvar och vet att vi har och behöver ert stöd för detta måste vi göra tillsammans och det blir i sanning en spännande tid. Och i delar roligt annorlunda men det får ni se sen. Kanske.

Hade bra på er.

Om Peter Bergh

Förbundsstyrelseordförande för BRF. Ledarskribent på tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Applådera med en hand

I dessa tider av coronapandemi jobbar vi faktiskt på ungefär som vanligt nu efter en …