Hem » Ledare » Jag tänkte vara positiv idag men det gick över
Ledare av Peter Bergh

Jag tänkte vara positiv idag men det gick över

Hej på er! Jag tänkte som sagt vara positiv idag men det gick över. En god vän och brandman har gått bort i cancer och tyvärr har jag flera brandmannakamrater med samma diagnos. Jag har en hel del möten i och håller på att skriva om och fram detta elände. Igen.

I samband med det såg jag en bild på webben: “The Confereration of Swedish Firefighters President Peter Bergh is pictured with Virginia M. Weaver, MD, MPH Environmental Health Sciences Johns Hopkins University.” Professor Weaver är en av de världsledande forskarna som håller på med molekylär epidemiologi, hur folk utsätts för kemikalier, hur man hittar dem snabbt och vad man då bör göra. Bilden var från Kanada och sedan har hon varit till Brandmännens Riksförbund två gånger i olika insatser för svenska brandmän. Brandmän är utsatta när det gäller en del cancerformer, åtminstone i en del andra länder. Kan jag tycka ironiskt och inte minst kritiskt mot svenska beslutsfattare och myndigheter.

Professor Weaver menar att de studier som fanns redan 2006 talade sitt tydliga språk.

Det finns fler studier nu och andra är under framtagande men det här var och är fortfarande inte riktigt klokt kan jag tycka. Vad krävs för ett erkännande i Sverige för en arbetsskadeklassning och var är t ex arbetsmiljöverket? En arbetsskada i mina tankar är inte det man kanske tänker först, ersättning och pengar, utan ett erkännande av skadan som renderar i regelverk och ansvar.

Jag skrev 2010: ”Jag tycker detta är en skam för svenskt arbetsmiljöarbete och trovärdigheten i annat relaterat bleknar och om man inte lägger resurser på de och det som redan finns inom räddningstjänsten och vad kan de som är på väg in i yrket, eller eftersöks, förvänta sig?”

Naturligtvis bör kraften sättas in före för att slippa bli drabbad vilket då är Friska Brandmän-konceptet men om man drabbats av ”brandmanna-cancer” så bör även regelverken ses över för detta. 2011 vann Friska Brandmän en Good Practice Award från Europeiska Arbetsmiljöbyrån och hämtades av Brandmännens Riksförbund, Kommunal och SKL. Var fanns arbetsmiljöverket och är det inte lite underligt att få denna internationella och Europeiska uppmärksamhet för ett arbetsmiljöarbete men inte uppmärksammas mer i Sverige? 2012 startade Brandmännens Cancerfond och sedan dess driver alla ovan frågorna och på olika sätt. Ja inte Arbetsmiljöverket då kanske, men många andra. Jo jag vet att många räddningstjänster jobbar i och med detta och gör bra arbeten men det går för sakta och det sker för lite och inte överallt.

Vi jobbar på och väntar, och har jobbat och väntat, och just nu väntar vi på ett forskningsresultat från Karolinska Institutet. Det som är sant internationellt pekar riskerna ju bara på i Sverige och efter KI:s rapport, som kommer 2017, kommer kanske arbetsmiljöverket in på banan?

”Brandmannacancerformerna” måste klassas som arbetsskada. Jag avslutar positivt för medvetenheten och arbetet har faktiskt förändrats relaterat cancerriskerna i yrket, trots att inte alla bidragit, och det är mångt mycket mer värt än ett pris i Europa. Det har troligen räddat några brandmän från cancer och gjort att andra har upptäckt sin sjukdom tidigare. Det känns bra mitt i sorgen över en kamrat som inte hade samma lycka med sig.

Hade bra på er, förhoppningsvis i sommarvärmen under en härlig semester!

Om Peter Bergh

Förbundsstyrelseordförande för BRF. Ledarskribent på tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Applådera med en hand

I dessa tider av coronapandemi jobbar vi faktiskt på ungefär som vanligt nu efter en …