Hem » Ledare » ”Hur svårt kan det vara?”
Ledare av Peter Bergh

”Hur svårt kan det vara?”

Ja faktiskt, oftast, svårare än man tror och mycket beror på att man inte inser hur komplext något är och vilka beroenden som finns. Det ser enkelt ut när Martin Timell gör det. Men hur gör han det? 

Med vilket material, vilken uppbackning och vad säger försäkringsbolagen? Samma sak gäller för räddningstjänsten; ”vad säger försäkringsbolagen” men här finns fler intressenter. I att vi ska vara tillgängliga och ha förmåga vid kanske den enda gången i livet du behöver oss, och så visar det sig återigen att det finns stora tveksamheter.

Utredningarna får visa i vad och hur och om det är så vid den stora skogsbranden och det kommer säkerligen många gedigna Power Point:ar i detta. Ju mer intrasslad man är ju mer fantasifulla eller åtminstone fullmatade kommer de att bli från ansvariga myndigheter och det politiska trycket är stort. Sällan har väl en händelse så ”förbannat-politisktinkorrekt inträffat” och som riskerar blottlägga en beslutsvånda och ett vanstyre i ytterst politiskt ansvar i hur man hanterat svensk räddningstjänst. Ingen nämnd men ingen glömd men sök på riksdagens webb så ser ni ett mönster. Ett mönster av att inte ta räddningstjänsten på allvar och det är uppenbart att man har blivit varnade och upplyst många gånger men hela tiden då hänvisat än hit och än dit.

Skamligt är ordet i delar av svensk räddningstjänst och än värre när vi egentligen pratar om små åtaganden relaterat pengar i samhällets totala ekonomi och något som faktiskt, lagmässigt, SKALL finnas och SKALL fungera. Ofta är det ju pengar som är hindret men titta gärna i er egen kommunala budget vad räddningstjänsten kostar. Egentligen, och relaterat till annat. Hur svårt kan det vara att slippa se en systematisk nedskärningspolitik och ibland så konstig att den hemska tanken dyker upp: Hur ser det ut kommunal- eller nationalekonomiskt? Vad är billigast, hålla sig med beredskap och skydd eller låta värden bokstavligen gå upp i rök?

Det har gjorts heroiska insatser från brandpersonal, polis, militär, piloter, sjukvårdspersonal och frivilliga och nyckeln till framgång ligger i samverkan men det måste finnas grundresurser och resurser att samverka med och det inom godtagbar tid. Ta nu vara på vad oppositionen och gnällspikarna säger och kanske de och vi rent av har rätt. Eller så har vi fel. Har vi fel ger vi dig/er/organisationen i så fall möjlighet att åtminstone pröva din sak, slipa dina argument och inte minst tänka till i motiven i ”hur/vad och varför”. Min erfarenhet är att gnällspikarna många gånger är självständiga tänkare som orkar ha invändningar och som vågar låta bli att hålla med, och den kreativiteten, är bra för slutresultatet i nästan vad som helst.

Supervalåret är strax över och oavsett valresultat så är det nya politiker och nya församlingar som nu strax skall konstitueras. Ta chansen att göra din röst hörd och berätta för dem om vad du vill med svensk räddningstjänst och de som finns däri. Berätta att detta är ett grundskydd och en rättighet du förutsätter du har och om det är dåligt: Något du kräver att få. Vissa saker skall bara fungera och de skall bara finnas inom rimlig tid med en bra förmåga, så är det bara. Det ansvaret ska vi tillsammans se till man inte smiter från för hur svårt kan det vara, om vi hjälps åt?

Hade bra på er och ta det försiktigt.

// Peter Bergh

Om Peter Bergh

Förbundsstyrelseordförande för BRF. Ledarskribent på tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Applådera med en hand

I dessa tider av coronapandemi jobbar vi faktiskt på ungefär som vanligt nu efter en …