Hem » Chefredaktören har ordet » Det har väl knappast undgått någon..
Det har väl inte undgått någon..

Det har väl knappast undgått någon..

Det har väl knappast undgått någon att förhandlingar pågår beträffande ett nytt RIB-avtal. BRF:s förhandlingsdelegation har suttit i många möten under höst och vår och trots att man kopplat in medlare så är parterna fortfarande lika långt ifrån varandra.

BRF vill förbättra arbetsvillkoren genom att bland annat få betald semester och betald ledighet vid nära anhörigs bortgång och begravning, en hållbar lösning för kvinnliga brandmän under graviditet och amning då de inte får jobba operativt samt en löneutveckling som gör det möjligt att rekrytera ny personal.

Jag hoppas verkligen att när detta nummer av SFF landar i brevlådorna så har SKL/PACTA tagit sitt förnuft till fånga och tecknat ett modernt, realistiskt och hållbart avtal som kommer att underlätta för rekrytering av deltidsbrandmän, kvinnor som män. Om så inte blir fallet är ett tyvärr ett varsel oundvikligt…

Vill också passa på att hälsa vår nya ombudsman Josefin Lundmark välkommen till BRF, Josefin som är utbildad jurist med inriktning på arbetstagares grundläggande rättigheter i arbetslivet är ett fantastiskt tillskott till vår växande organisation. Läs mer om henne och RIB-avtalet under vinjetten porträttet.

2013 omkom tre människor under en brand i centrala Norrtälje, heltidsstyrkan var då på väg till ett drunkningstillbud utanför tätorten. Räddningscentralen i Stockholms län (RCSL) larmar ut släckenheterna i Rimbo och Älmsta men larmet når aldrig Älmsta.

Storstockholms räddningscentral (SSRC) glömmer först att larma ut det yttre befälet i Norrtälje, och när han väl anländer blir ensam brandman i närmare femton minuter. När sedan Rimbo efter 23 minuter är på plats så uppfattas ordergivningen fel vilket utsätter rökdykarna för livsfara… Missa inte SFF:s omfattande granskning av denna dödsbrand.

Jag vill också passa på att tacka SRTC (Swedish Rescue Training Centre) för en väl genomförd mässa, ser fram emot Teknikdagarna 2016.

Har ni tips eller idéer på artiklar eller andra spännande händelser som ni vill att vi ska granska, belysa eller lyfta fram i kommande nummer av SFF så tveka inte att höra av er.

Om Fredrik Persson

Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Vilka risker ska vi acceptera?

Hittills i år har över 100 sprängningar ägt rum i Sverige och bara under september …